Izkazalo se je, da to preprosto živilo lahko bistveno pripomore k daljši življenjski dobi.
Študija, ki jo je financirala Svetovna zdravstvena organizacija, je pokazala, da samo 20 gramov fižola na dan zmanjša tveganje smrti v vseh starostnih skupinah za približno osem odstotkov.
Fižol je preprosto in cenovno ugodno živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin. Na portalu n1info.hr poročajo, da vsebuje več hranilnih snovi na gram kakor katero koli drugo živilo.
Odlično se obnese kot priloga k jedem ali dodatek k solatam, iz fižola pa lahko ustvarimo tudi slastne enolončnice, rastlinske polpete in druge okusne jedi.
Ljudje, ki dolgo živijo, uživajo fižol
Z izrazom "modra cona" označujemo regije po vsem svetu, v katerih ljudje živijo dlje. Ravno v teh območjih prebivalci pogosto uživajo fižol v kombinaciji z drugimi polnovrednimi živili. Ljudje, ki živijo najdlje, pogosto uživajo več hrane rastlinskega izvora ter manj pretirano predelanih živil.
Prednosti fižola
Fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, ki so ključnega pomena za ohranjanje mišične mase, obnovo tkiva in podpiranje splošnih telesnih funkcij.
Za razliko od živalskih beljakovin ima fižol vrsto dodatnih prednosti, kot je nizka vsebnost nasičenih maščob in holesterola, kar prispeva k zdravju srca in zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.
Vlaknine so še en ključni element, zaradi katerega je fižol tako ugoden za zdravje. Živila, bogata z vlakninami, so povezana s številnimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšano prebavo, zdravo telesno težo ter ustrezno ravnjo holesterola.
Fižol je bogat s topnimi in netopnimi vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro in spodbujajo redno odvajanje blata. Visoka vsebnost vlaknin prav tako pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, kar zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Ena glavnih značilnosti fižola je nizek glikemični indeks, kar pomeni, da manj vpliva na raven sladkorja v krvi. To je še posebej dragoceno pri preprečevanju skokov in padcev ravni sladkorja v krvi, zaradi česar je fižol dobra izbira tudi za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen.
Če ga do sedaj še niste uživali, vključite fižol v svojo prehrano in uživajte v vseh blagodejnih učinkih, ki jih ima to živilo na vaše zdravje.
Vir: n1info.hr
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?