TO so najdražje užitne gobe! Ste jih že preizkusili?

TO so najdražje užitne gobe! Ste jih že preizkusili? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2022

Katere gobe imajo najvišjo ceno na svetu?

Jesen je že v polnem teku, z njim pa tudi specialitete iz gob. Užitne gobe vsebujejo številne vitamine in minerale, obenem pa jedem dodajo prav poseben okus. Nobeno presenečenje torej ni, da so tako zelo priljubljene.

Gobe med drugim najdemo tudi v številnih svetovno znanih kulinaričnih specialitetah. Nekatere vrste pa so izjemno redke, zaradi česar je tudi njihova cena temu primerno visoka. Preverite, katere gobe veljajo za najdražje na svetu.

Jarca Gunbu (26.600 € / kg)

Ta goba je na prvi pogled podobna nekakšni gosenici. Raste na ličinkah žuželk samo na visoki nadmorski višini v Tibetu. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo se uporablja kot prehransko dopolnilo, velja pa tudi za afrodiziak.

Beli tartuf (4.000 € / kg)

Zagotovo ste že slišali za tartufe! Te gobe so izjemno priljubljene tudi pri nas, vendar se v kulinariki nekoliko pogosteje uporablja črn tartuf. Beli tartufi so bolj redki, iskalci pa jih najdejo s pomočjo izurjenih psov ali prašičev.

Macutake (865 € / kg)

Najdražja goba na Japonskem raste v bližini borovcev in slovi po bogatem okusu s pikantnimi in sadnimi notami. V zadnjem času se je število teh gob precej zmanjšalo, zato je tudi njihova cena narasla.

Črni tartuf (655 € / kg)

Od vseh gob na seznamu je črni tartuf najpogosteje uporabljen pri nas. Kljub temu, da je njegova cena bistveno nižja od belega tartufa, je še vedno visoka v primerjavi z drugimi gobami, ki jih najdemo na tržišču.

Mavrah (132 € / kg)

Pravimo mu tudi "užitni smrček", ki ga prepoznamo po rumenkastemu klobuku z vdolbinami. Spominja na satje različnih velikosti, oblik in barv in naj bi bil edina užitna votla goba na svetu. Meso je mehko in izjemno okusno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Goldmann (@farmnerd)

Ravno goba mavrah je zaradi svojega edinstvenega videza priljubljena tudi med fotografi. Še dobro, da je fotkanje brezplačno, kajne?

Značke: gobe jesen