TO so živila, ki ne spadajo v hladilnik

TO so živila, ki ne spadajo v hladilnik (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2023

Za marsikatero hrano je bistvenega pomena, da je shranjena v hladilniku, saj tako ohrani svojo svežino, okus in teksturo.

Toda za nekatera živila velja ravno nasprotno in jim ravno hladne temperature v hladilniku ne ustrezajo.

Katera živila ne spadajo v hladnilnik? 

Banane

Banane so tropski sadež, ki ga ni smiselno hraniti v hladilniku, saj potrebujejo sobno temperaturo. To pa predvsem iz dveh razlogov in sicer, ker topla temperatura pomaga sadežu dozoreti, svetloba in zrak pa upočasnita proces pokvarljivosti.  

Sveža zelišča

Sveža zelišča je težko ohraniti sveža, če so nepravilno shranjena. Bazilika, timijan, rožmarin in druga zelišča, v hladilniku izgubijo okus in se posušijo. Namesto tega jih postavite na pult, stran od neposredne sončne svetlobe, v kakšen kozarec ali stekleno posodo.  

Olje

Vsako olje, pa naj bo rastlinsko, kokosovo, olivno ali drugo jedilno olje, se v hladilniku hitro strdi. Olja je tudi zaradi tega bolje hladiti v kuhinji oziroma v temnem, hladnem prostoru. Za shranjevanje v hladilniku je primerno edino olje na osnovi oreščkov.  

Kruh

Kruha nikoli ne shranjujte v hladilniku, saj tam hitreje izgubi svojo aromo in postane star. Hlebce, kupljene v trgovini, raje kot v hladilniku hranite v nepredušni plastični vrečki ali posodi, pri sobni temperaturi.   

Med

Podobno kot olje ima tudi med dolgo življenjsko dobo in se pri sobni temperaturi ne pokvari. Med, ki ga hranite v hladilniku, kristalizira in ga je težko zajemati iz steklene posode, zato ga raje hranite raje kje drugje v kuhinji.

Mango

V hladilniku prav tako ni dobro shranjevati surovega manga, saj hladen prostor upočasni njegovo zorenje, mango pa postane trd. V hladilniku, če že, hranite zgolj zrele mange.   

Kava

Vlaga v hladilniku lahko povzroči nastanek vodne kondenzacije, kar ni dobro za okus mlete ali polnozrnate kave. Namesto tega kavo raje shranjujte v nepredušni posodi, ki jo postavite v kuhinjsko omaro.  

Čebula

Tudi čebula ne sodi v hladilnik. Bolje jo je shraniti v suhih, prezračevanih prostorih. Poleg tega med ostalo hrano lahko razširi močan vonj, kar v hladilniku vsekakor ni zaželeno.