Topljeni sir v lističih ni pravi sir

Topljeni sir v lističih ni pravi sir (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2017 Vir: Jana

Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) se je lotil primerjalnega ocenjevanja topljenih sirov v lističih.

O cenili so 11 vzorcev različnih proizvajalcev in blagovnih znamk. Že sam pregled sestavin je razkril, da izbrani izdelki vsebujejo le od 48 % do 55 % sira. Na štirih vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, noben proizvajalec pa ni razkril informacije o vrstah sirov v izdelku.

Nekaj izdelkov je namesto masla vsebovalo palmino maščobo. Zaradi cene surovine žal njeno dodajanje postaja trend. Deset od enajstih vzorcev vsebuje fosfate, nekateri pa tudi barvila. Prav vsi vsebujejo emulgirne soli. Ugotovili so tudi številne napake pri označevanju.

Glede na nizko vsebnost sira bi morda pričakovali, da bo topljeni sir v lističih cenejši od pravega sira. Žal ni tako, cene izbranih izdelkov so se gibale od 4,45 do 13,27 evra na kilogram, kar je povsem primerljivo s ceno pravega sira, ki je kakovostnejši in boj zdrav.

Kako naredijo topljeni sir?

Sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja ne bi prišli na prodajne police, namesto da bi končali v hrani za živali ali celo v smeteh, predelajo v topljeni sir.

Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi, arome in emulgatorji. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo.

Topljeni sir je zelo obstojen, tudi do enega leta, in je priročno pakiran za lažjo uporabo.

Sir v lističih

Nasvet

Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov priporočamo, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30 g) topljenega sira v lističih. Namesto njega uporabite poltrdi sir, ki se na tanko narezan ali nariban ravno tako lepo stopi in je bolj kakovosten.

Več podatkov in informacij najdete na potrosnikovzoom.si

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (www.mgrt.gov.si).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri