Klasični žar je vedno super. Saj veste, Slovenci prisegamo na čevapčiče, pleskavice, pečeno čebulo, sem ter tja se kdo spomni celo še na kakšno zelenjavo in to je to. Mi smo malo pobrskali, kakšni pa so sicer trendi pečenja na žaru. Kako se na vročih rešetkah obnaša tofu, tun, klapavica, škampi ...
Mariniran tofu na žaru
Za 4 osebe potrebujemo:
• 40 dag tofuja, lahko tudi prekajenega, če vam je všeč njegov okus
Za marinado:
• stisnjen sok 1 limone • 1 žlica olivnega olja • 3 srednje veliki stroki česna • 2 žlički posušenega origana • sol • kajenski poper • čili
Zelo pomembno je, da tofu najprej skrbno mariniramo: stisnemo limonin sok in mu primešamo olivno olje, česen, origano, piransko sol in kajenski poper ter po želji dodamo čili. Tofu narežemo na debele kocke, prelijemo z marinado ter pustimo, da se marinira vsaj 2 uri. Preden damo tofu na žar, ga dobro odcedimo in nato pečemo na vsaki strani približno 3 minute.
Tun na žaru
Sestavine za 4 osebe:
• 4 fileti tuna • sol • beli poper v zrnu
Za marinado:
• ekstra deviško olivno olje in sok ene limone
Fileje tuna pokapljamo z limoninim sokom in prelijemo s toliko olivnega olja, da jih pokrije. Marinirano tunino odcedimo in spečemo na žaru; pazimo, da znotraj ostane rožnata. Med pečenjem jo nekajkrat pokapljamo z oljem od marinade. Pečeno tunino začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Klapavice na žaru
Sveže školjke (od 3 do 4 kilograme) pred čiščenjem za 30 minut namočimo v hladno, blago soljeno vodo. Potem jih (po potrebi) zdrgnemo s trdo ščetko in odstranimo brado. Školjke stresemo na žar in spečemo, da se odprejo (naj bo rešetka vsaj 15 centimetrov od 'ognja'). Klapavice nato pokapljamo z malo limoninega soka in ponudimo z dobrim kruhom in svežo paradižnikovo solato.
Bučke s feto na žaru
• 6 mladih bučk
• 1 limona
• 2 žlici olivnega olja
• sol
• črni poper v zrnu
Zeliščni sir:
• 250 g sira feta • 1 žlica olivnega olja • črni poper v zrnu • 1 strok česna • manjši šopek peteršilja, drobnjaka ali bazilike
Cele bučke položimo v krop, v katerem jih blanširamo 6 minut. Blanširane bučke poberemo iz kropa, odcedimo in ohladimo. Z vsake ohlajene bučke podolžno odrežemo tanko rezino, le toliko, da je buška ploščata. Vmes pripravimo zeliščno feto: zelišče drobno narežemo. Česen olupimo in stremo. V skledo nadrobimo feto. Dodamo žlico olivnega olja, strt česen, 2 žlici narezanega zelišča po želji in sveže mlet poper. Dobro premešamo. Nato vsako bučko s pomočjo žličke nekoliko izdolbemo in nadevamo s pripravljeno sirovo mešanico, premažemo jih z malo olja in položimo na žar. Pečemo jih približno 10 minut, da se svetlo rjavo obarvajo.
Lignji na žaru
• 1200 g manjših lignjev
• 2 dl oljčnega olja
• 1 limona
• sol in poper
Priprava: Očiščene lignje posolite, popoprajte in pokapajte z oljem. Previdno jih položite na ogreti žar. Pecite počasi. Po potrebi jih med peko večkrat premažite z oljem, da se ne presušijo. Ko porumenijo na obeh straneh, jih denite v servirni krožnik ter pokapajte z limoninim sokom.
Lignje postrezite tople s tržaško omako (sesekljan peteršilj, česen, oljčno olje), s kuhanim krompirjem ali z dušeno blitvo s česnom.
Škampi na žaru
Sestavine:
• izberite večje škampe, vsaj 4–5 na eno osebo
• limona
• sesekljan peteršilj
• sesekljane krebuljice
• žlica sesekljanega majarona
• oljčno olje
• sol in poper
Priprava: Škampom odstranite lupino in jih sperite pod tekočo vodo. Meso škampov položite v skledo, posujte z zelišči (peteršilj, krebuljica, majaron), pokapajte s sokom cele limone in z oljčnim oljem, posolite in popoprajte. Za eno uro skledo denite v hladilnik. Na žar položite aluminijasto folijo, ki ste jo namazali z oljčnim oljem. Meso škampov zložite na folijo. Med peko jih večkrat obrnite in pokapajte s pripravljeno marinado. Pecite približno od 10 do 12 minut.