25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Znanstveno dokazani triki za zdravo prehranjevanje

Znanstveno dokazani triki za zdravo prehranjevanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 4. 2017

Zdravo prehranjevanje že dolgo ni več samo modna muha. Ljudje so se pričeli zavedati pozitivnih učinkov, ki jih ima pravilna izbira živil na telo in počutje. 

Kljub temu, da so ljudje ozavestili dejstvo o pomembnosti zdravega prehranjevanja, pa se kasneje vseeno pojavijo težave pri izvedbi in upoštevanju načel.

Znanstveniki so razkrili tri enostavne trike, ki olajšajo in poenostavijo prehod na sprejemanje bolj zdravih odločitev pri prehrani.

1. Upoštevaj optično iluzijo

Za nekatere morda stara novica, za druge pa mogoče nov pogled na prehranjevalne navade. Raziskava, ki sta jo izvedla profesorja Brian Wansink in Koert van Ittersum, prikazuje posameznikovo zmotno oceno količine hrane na krožniku, glede na Delboeufovo iluzijo (več kot je prazne bele površine okoli krogov različne velikosti, manjši se nam bodo zdeli). Na primer, če boste vzeli manjši krožnik in nanj servirali enako količino hrane kot na večji krožnik, boste prej imeli občutek, da ste pojedli veliko in ne boste segali po dodatnih porcijah. Z uporabo manjših krožnikov in skodelic preprečite proces prenažiranja, hkrati pa telo ni preobremenjeno s prebavo zaužitih živil.

2. Prilagodi dražljaje

Navade (slabe ali dobre) se tvorijo v treh korakih: sprejem dražljaja, rutina, nagrada. Pri nezdravem prehranjevanju je nagrada največkrat zadovoljstvo naših brbončic, na žalost pa je to zadovoljsto prisotno le na kratek rok. Navado slabega prehranjevanja bi lahko s spremembo rutine (npr. pomfri bi nadomestila solata) obrnili v drugo smer. Ker pa je zamenjava živil včasih malce težavna, je bolje, da prilagodimo dražljaje, ki pri prehrani potekajo predvsem na vizualni ravni. Kaj to pomeni? Slaba, nezdrava živila odstranimo oziroma premaknemo na mesta, kjer jih naše oko ne bo takoj zaznalo. Tudi v trgovini se poskusimo izogniti delom, kjer se nahajajo slani/sladki prigrizki in na ta način čim bolj omejimo "nezdrave" vizualne dražljaje.

3. Sprememba življenjskega sloga

Za vzpostavitev zdravega načina prehranjevanja ni dovolj, da v prehrano enkrat tedensko vnesete več sadja in zelenjave, preostale dni pa se z jedilnika cedijo mastne, kalorične jedi. Ključnega pomena je, da se za spremembo odločite zavestno in jo s premislekom vpeljete v svoj način življenja. V veliko pomoč vam bo, če si boste pripravili tedenski jedilnik, kjer boste lahko spremljali svoje obroke in živila, ki jih boste vključili v pripravo jedi. 

lifehack.org

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri