Krepka specialiteta iz Lorene.
Za 8 kosov potrebujete:
- 250 g moke
- 5 jajc
- sol
- 100 g hladnega masla
- 200 g prekajene slanine (v tankih rezinah)
- 150 g grojerja (tanke rezine)
- 200 g smetane
- poper
- sladko mleto papriko
Priprava:
Za pripravo testa gladko pregnetite moko, 1 jajce, ½ žličke soli, koščke masla in 2 do 3 žlice hladne vode. Nato ga tanko razvaljajte na pomokani delovni površini. Z njim obložite namaščen model za pite (premera 32 cm) ter oblikujte približno 3 cm visok rob. Model nato postavite v hladilnik.
Slanino zrežite na paličice, rezine sira pa prepolovite počez. Slanino približno 3 minute pecite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, da bo lepo hrustljava. Nato jo odcedite na papirnati brisači. Razžvrkljajte 4 jajca in smetano ter mešanico pikantno začinite z 1 ščepcem soli, poprom in mleto papriko.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Po testu razporedite slanino in sir. Prelijte z jajčno smetano. Kiš približno 40 minut pecite na spodnjem nivoju pečice. Ko ugasnete pečico, ga pustite v njej še 5 do 10 minut.
Na kos: približno 460 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati 24 g.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija