Prehrana Promocijsko sporočilo

V Sparu so iz kruha pripravili moko. Da, prav ste prebrali.

16. 10. 2021
Deli
V Sparu so iz kruha pripravili moko. Da, prav ste prebrali. (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Svetovni dan hrane nam vsako leto postreže z nepričakovano visokimi številkami in dejstvi, ki opozarjajo na količino zavržene hrane. Pa vas zanima, kako se te problematike lotevajo v SPARU?

Priznani chef Marko Pavčnik in SPAR v okviru akcije »Hrana ne sodi v smeti« na družbenih omrežjih ponujata zanimive recepte in nasvete, ki sledilcem prikazujejo, kako s hrano ravnati odgovorno. Vas zanima, kaj so pripravili letos?

Iz tega kruha bo »moka«.

Ne, nismo se zatipkali. Prav ste prebrali. Kar smo sprva mislili, da je tiskarski škrat, se je na koncu izkazalo, da je vse prej drugo kot to. Na SPAROVIH družbenih omrežjih so pred kratkim krožili videi, v katerih je chef Marko Pavčnik vzbudil pozornost zaradi svojega dvoumnega zaključka, da bo iz kruha nastala »moka«. In res je bilo tako.

SPAR je na svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, razkril, da v Pekarni SPAR iz viška kruha pripravljajo »moko«, ki jo nato uporabijo za pripravo svežega in okusnega Trajnostnega kruha. To predstavlja pomemben mejnik v boju za manj zavržene hrane, saj je SPAR prvi trgovec v Sloveniji, ki je v svoji pekarni razvil takšno trajnostno inovacijo.

Tukaj lahko preverite, kako je nastal Trajnostni kruh!

V spodnjem videu, kjer sta v glavni vlogi chef Marko Pavčnik in Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR, si lahko ogledate, kako so v Pekarni SPAR pripravili Trajnostni kruh, izdelan iz viška sveže spečenega kruha.

V SPARU niso pozabili na dobrodelno noto

Trajnostni kruh bo seveda na voljo na SPAROVIH policah, a pri trgovcu niso pozabili na dobrodelnost.  Odločili so se, da 100 svežih hlebčkov Trajnostnega kruha podarijo v dobrodelne namene. V okviru akcije so v SPARU Črnomelj Slovenski filantropiji predali 50 hlebčkov Trajnostnega kruha, v INTERSPARU Celje pa so še 50 hlebčkov predali Zvezi Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Z donacijo Trajnostnega kruha so tako skupno osrečili kar 100 slovenskih družin.

Promocijsko gradivo
Inovacija je v Pekarni SPAR stalnica

Trajnostni kruh predstavlja pomemben korak k odgovornemu ravnanju s hrano, za inovacijo pa stoji Pekarna SPAR, ki je največkrat nagrajena pekarna za inovativnost v Sloveniji. Pekarna je namreč že 6. leto zapored prejemnik prestižnega priznanja, ki ga Inštitut za nutricionistiko v Ljubljani vsako leto podeli najbolj inovativnim živilom.

»Že lani smo v okviru projekta »Hrana ne sodi v smeti« skupaj z Markom Pavčnikom iz 68 kg hrane pripravili kar 257 obrokov, ki smo jih kasneje razdelili najbolj ranljivim skupinam, letos pa smo napravili še dodaten korak. V Pekarni SPAR smo se odločili, da razvijemo Trajnostni kruh, izdelan iz viška pečenega kruha. Nad rezultatom smo navdušeni, saj je kruh odličnega okusa,« pravi Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR.

Nad trajnostnim kruhom je navdušen tudi Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus: »Vesel sem, da lahko že drugo leto zapored sodelujem s podjetjem SPAR Slovenija. Skupaj ustvarjamo in delimo praktične nasvete, kako lahko vsak doma porabi hrano do konca.«

Promocijsko gradivo