25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Valentinov meni

Skutni srček z malinovo omako (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
14. 2. 2012

Pripravljen z ljubeznijo...

Paradižnikova juha

Postrežena s srcem

Za 2 osebi potrebujete:

  • 3 zrele paradižnike (ali 1 pločevinko paradižnika)
  • ½ rdeče paprike
  • 1 majhen korenček
  • 1 majhno šalotko
  • 1 strok česna
  • 1 žlico olivnega olja
  • ½ žlice paradižnikove mezge
  • 350 ml juhe
  • ½ vejice rožmarina
  • 1 žlico sladke paprike v prahu
  • 1 ščepec sladkorja
  • sol, poper
  • 50 g smetane

Priprava:

Pripravite zelenjavo in jo na drobno sesekljajte. Na vročem olju popražite papriko, korenje, čebulo in česen. Primešajte paradižnikovo mezgo in jo malce zarumenite. Dodajte paradižnike in prilijte juho. Juhi dodajte še papriko v prahu in rožmarin ter pokrito kuhajte približno 30 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Po potrebi prilijte še malo vode ali juhe ter po okusu začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Smetano čvrsto stepite in jo denite v vrečko za brizganje.

Juho postrezite v skodelicah in nanjo nabrizgajte smetanov srček. Takoj postrezite z bageto ali čabato.

Čas priprave: približno 50 minut
Na osebo: približno 160 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 6 g

Svinjska ribica z zelišči

Pečena v hrustljavi srajčki

Svinjska ribica z zelišči, pečena v hrustljavi srajčki

Za 2 osebi potrebujete:

  • 200 g zamrznjenega listnatega testa
  • ½ žemlje od prejšnjega dne
  • 1 žlica smetane
  • 50 g mešanih sesekljanih zelišč
  • 1,5 žlice srednje ostre gorčice
  • sol, poper
  • 400 g svinjske ribice
  • 1 žlico masla
  • 1 rumenjak

Priprava:

Listnato testo odtalite. Žemljo narežite na kose in jo v električnem mešalniku zmeljite skupaj z zelišči, gorčico, soljo in poprom.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Meso oplaknite pod hladno vodo in ga dobro osušite. Z vseh strani ga opecite na vročem maslu. Listnato testo razvaljajte v pravokotnik. Premažite ga z zeliščno maso in nanj položite meso. Meso zavijte v testo. Iz ostankov testa izrežite srčke.

Rumenjak razžvrkljajte skupaj s smetano in z njim premažite testo. Na testo prilepite srčke in še enkrat premažite z rumenjakom. Zavitek položite na naoljen pekač in ga v pečici pecite približno 25 minut. Zraven se prileže dušeno korenje s porom.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut
Na osebo: približno 640 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 29 g

Skutni srček

Z malinovo omako

Za 2 osebi potrebujete:

  • 2 lista želatine
  • 1 svež rumenjak
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 250 g rikote (ali pasirane skute)
  • po ½ žličke naribane lupine biolimone in biopomaranče
  • ½ žlice limoninega soka
  • 1 žlico medu
  • 200 g zamrznjenih malin
  • 1 kanček šerija

Priprava:

Želatino namočite v hladni vodi. Rumenjak in 1 žlico sladkorja v prahu penasto stepite. Masi primešajte rikoto, limonino in pomarančno lupino, limonin sok in med.

Želatino ožmite in raztopite ter primešajte rikotini masi. Dva modelčka v obliki srca (150 ml) oplaknite s hladno vodo in napolnite z rikotino maso. Modelčka postavite v hladilnik za približno 3 ure.

Maline, 1 žlico sladkorja v prahu in šeri kuhajte nekaj minut. Nato jih pretlačite skozi cedilo in ohladite. Skutni srček previdno zvrnite v globok krožnik in prilijte malinovo omako. Po želji ga okrasite s svežo malino in lističem mete.

Priprava: približno 3 ure 25 minut
Na osebo: približno 620 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 50 g, ogljikovi hidrati: 24 g

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri