Veganske alternative za mleko in jajca

16. 3. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Veganske alternative za mleko in jajca (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Jedi z mlekom in jajci niso več težava v veganski prehrani.

Peka

Kravje mleko boste najbolj preprosto nadomestili z rastlinskim mlekom. Pri jajcih pomaga preizkušanje: ali jih povsem izpustite ali pa namesto njih dodate sadni pire, sojino moko, pecilni prašek.

Kuhanje

Če imate radi okus mesa, lahko zrezke nadomestite s tofujem ali sejtanom. Za panado zmešajte kurkumo (poskrbi za barvo), sojino moko, začimbe in vodo.

Ljubitelji testenin lahko namesto bolonjske omake z mletim mesom izberejo sojin granulat, namesto parmezana pa uporabijo ovsene kosmiče.

Kremno majonezo lahko naredite iz sojinega mleka, tekočine vloženih kumaric in olja.

Kravje mleko

Mandljevo mleko ima okus po tekočem marcipanu. Sijajno za pecivo. Mleko iz ovsa, pire in riža je nevtralnega okusa. Lešnikovo mleko poskrbi za oreškast okus v pudingu in kuhanem zdrobu. Sojino mleko lahko vedno nadomesti kravje. Kokosovo mleko je bogato z maščobami. Poskrbi za eksotično aromo, lahko pa ga tudi dodate smetani med stepanjem in tako bo še čvrstejša.

Odlične recepte boste našli v članku: Tako preprosto doma naredite slastne rastlinske napitke

Jajca

Jabolčno čežano uporabite za umešane kolače in mafine. Sadni okus se bo med peko porazgubil. 3 žlice čežane za 1 jajce.

Jajčni nadomestek za peko in kuhanje: 1 žlica praška v 30 ml vode nadomesti 1 jajce.

Meso ali skuta

Tofu se izdeluje iz sojinega mleka in je skoraj brez okusa. Če ga pretlačite, ga lahko uporabite kot skuto ali kislo smetano. Kot nadomestek mesa mu dodajo začimbe, ga marinirajo ali pa dimijo.

Med

Namesto čebeljega medu izberite med iz regratovih cvetov in sladkorja. Ali pa sladkajte z agavinim ali javorjevim sirupom.

Tako slasten kot original: veganski tzatziki

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kumaro
  • sol
  • 500 g sojinega jogurta
  • 1 žlički limonovega soka
  • 2 žlici sesekljanega koprca
  • 1 žlico olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • poper

Priprava:

1. Kumaro oplaknite, jo po dolgem prepolovite in z žlico postrgajte semena. Zrežite jo na majhne kocke in jim primešajte 1 žličko soli. Pustite stati približno 10 minut. Nato kumaro ožemite.

2. Jogurtu primešajte limonov sok, koprc in olje. Zraven iztisnite še česen. Dodajte kumaro (brez soka), premešajte ter začinite s soljo in poprom. Zraven tekne nekvašen kruh.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 95 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 3 g

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ