Velika verjetnost je, da jajca že ves čas shranjujete narobe!

Velika verjetnost je, da jajca že ves čas shranjujete narobe! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2022

Tako: obstaja pravi in napačen način shranjevanja jajc. Čemu se morate pri shranjevanju jajc izogniti?

Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje. Če jih hranimo pri sobni temperaturi, se kakovost zmanjšuje zelo hitro – v enem dnevu za 5- do 7-krat hitreje v primerjavi z jajci, ki so shranjena v hladilniku. Zato se priporoča, da jajca vedno porabimo čim prej in da tudi kupujmo sveža.

Pazimo tudi na to, da pri rokovanju z jajci ne prihaja do večjih temperaturnih sprememb, ker to povzroča rosenje – to pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine.

Jajca prav tako hranimo v originalni embalaži, ki mora biti suha in čista.

Tu pa je še ena pomembna podrobnost, na katero moramo biti pozorni!

Profimedia
Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena, in sicer z ožjim (»špička«) delom navzdol! pišejo na strani NIJZ.

Zakaj?

Na širši strani jajca (topi konec) je zračni mehurček, ki nastane pri ohlajanju po izvalitvi. S staranjem jajca se velikost zračnega mehurčka povečuje.

Topi del jajca je tudi del, kjer zrak in bakterije najlažje vstopajo, saj je število por večje kot na drugih delih jajčne lupine. Toda bakterije »ne marajo« beljaka — ta (poleg dveh vlaknastih membran) prav tako predstavlja plast zaščite. Rade pa imajo rumenjak, ki je bogat s hranili in tam lahko uspevajo. Ko mehurček raste, to omogoča bakterijam, da se približajo rumenjaku.  

Ko je jajce obrnjeno z ožjim delom navzdol, to preprečuje, da bi zračni mehurček prišel v stik z rumenjakom oziroma počil, kar zmanjša tveganje, da bi se jajce pokvarilo, na strani sciencefocus.com razloži zoolog Luis Villazon.

Preverite še:

 
 
 
 
Drugi viri: