Odlična velikonočna jed, ki bo navdušila vaše domače!
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 čebuli
- 200 g piščančjih jeter
- 100 g masti
- 100 ml temnega piva 200
- g prekajene svinjine
- 200 g pečene potrebuševine
- 200 g slanine
- 5–6 en dan starih žemelj
- 300 ml mleka
- pest sesekljanih začimb (drobnjak, peteršilj, mlada kopriva)
- 250 g drobtin
- 5 jajc
- sol, sveže mleti poper
- 1 piščanca (1,2 kg)
- 40 g masla
- 1 žličko začimb za piščanca
- maščobo za model
Priprava:
1 Olupite čebulo in jo drobno sesekljajte. Oplaknjena jetra zrežite na koščke. V globoki ponvi segrejte 50 g maščobe in na njej popražite polovico čebule in jetra. Prilijte pivo in vse skupaj popražite. Prekajeno meso, potrebuševino in koščke slanine s preostalo čebulo popražite na drugi polovici masti v drugi ponvi.
2 Žemlje zrežite na srednje velike kocke, jih stresite v skledo in prilijte mleko. Dodajte jetra z omako, popečeno meso, zelišča in drobtine. Mešanico začinite s soljo, poprom in muškatom, na koncu pa dobro vmešajte še jajca.
3 Očistite piščanca, ga operite, nadevajte z mešanico in odprtino zaprite z zobotrebci. Piščanca natrite z začimbami za piščanca, ga dajte v pekač in okoli razporedite koščke masla.
4 Piščanca 60 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Preostal nadev dajte v model in ga pecite 30 minut. Postrezite ga k piščancu.
Foto: Profimedia