VIDEO: Praznični prigrizki za prave gurmane!

12. 12. 2018 Promocijsko sporočilo

Predstavljamo kulinarične mojstrovine, s katerimi boste praznikom dodali novo gurmansko vrednost. V videu si lahko ogledate, kako preprosto je iz preprostih sestavin ustvariti jedi, ki navdušijo tako z videzom kot z okusom. Osvojite prijeme kuharskih mojstrov in navdušite!

Za praznike se torej lahko odločite za preprosto, a obenem resnično izvirno postrežbo slastnih jedi, s katerimi ne morete zgrešiti! Ti praznični prigrizki bodo do onemoglosti razvajali vse vaše čute in seveda tudi čute vaših gostov.

Prav vsi gosti si bodo zaželeli repete!

PEČEN BRIE

Sestavine:

Priloga: grozdje, gozdni sadeži, oreščki, krekerji

Priprava:

Listnato testo razvaljamo na debelino nekaj milimetrov (nekatero kupljeno je že takšne debeline).

Kolut sira brie postavimo na sredino in nanj nadevamo nekaj žličk brusnične marmelade Natureta, nato sir ovijemo. Stranice testa na vrhu zapremo kot pisemsko  kuverto. Testo lahko še dodatno okrasimo tako, da iz njega oblikujemo listke, kitko ipd. Premažemo ga s stepenim jajcem.

Brie pečemo pri 200 stopinjah slabih 10 minut oziroma toliko, da testo pozlati. Preden postrežemo, počakamo nekaj minut, da se rahlo shladi.

Postrežemo ga s popečenim kruhom, krekerji ali kar tako s testom, v katerega je bil zavit. Ob njem lahko postrežemo še popečene oreščke, grozdje, gozdne sadeže, sveže dišavnice.

SIROVE KROGLICE

Sestavine:

  • 500 g kremnega sira
  • 150 g sira cheddar ali ementaler ali po izbiri
  • pol žličke česna v prahu, dimljene paprike, soli in popra
  • sesekljan drobnjak
  • 1 pest sesekljanih orehov
  • 1 pest sesekljanih suhih brusnic
  • 5 rezin sesekljane popečene slanine

Priprava:

V posodi zmešamo 500 g kremnega sira. Vanj vmešamo še 2 skodelici naribanega sira po izbiri, na primer cheddar, ementaler, parmezan ipd. Dodamo še začimbe, pol žličke česna v prahu, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, sesekljan drobnjak.

Maso ohladimo v hladilniku, nato oblikujemo kroglice z žličkami, z žličko za sladoled ali preprosto z rokami.

Posebej pripravimo več različnih mešanic, s katerimi bomo oblekli sirove kroglice, na primer strte orehe, sesekljane suhe brusnice, sesekljan petršilj, popraženo in sesekljano slanina ipd. 

Kot prilogo ponudimo šampinjone v kisu, vložene čebulice in črne olive Natureta.

NAMAZ IZ VLOŽENE RDEČE PESE

Sestavine:

Priprava:

Rdečo peso v slanici odcedimo, zrežemo na koščke in jo stresemo v blender. Dodamo še 1 čebulo, žličko limoninega soka (Slatina), ščepec soli in 2 žlici sirnega namaza.

Sirni namaz lahko nadomestimo z vloženo čičeriko Natureta, hkrati pa lahko dodamo tudi vodo iz kozarca, saj se bo ta lepo spenila, ko bomo vse sestavine zmiksali.

Z namazom postrežemo popečene kruhke, grisine ali krekerje. Postrežen namaz lahko obogatimo z olivnim oljem ali mladim (kozjim ali kravjim) sirom ter svežimi začimbami, na primer peteršiljem ali meto.

Pa dober tek in vse dobro in slastno še naprej v novem letu!

Še več zanimivih receptov, tako tradicionalnih kot čisto modernih, najdete v novi brezplačni Naturetini reviji NARAVNO&OKUSNO. Kako na hitro pripraviti narezek, ki bo paša za oči, kadar vas presenetijo obiski? Blogerka Urška Fartelj je pripravila moderno različico bogatega narezka. Ali veste, kako se obnašati na prazničnih večerjah? Bontonologinja priporoča, da obiskov ne tiščite v copate. Stilistka hrane Sabina Penšek je pripravila nekaj idej za praznično okrasitev mize, s katerimi jih boste vseeno 'sezuli'. In, seveda, kako pripraviti tatarca in domačo majonezo? Veselo branje želimo in naj se praznovanje začne! Prelistajte revijo.