Vinarski narastek popečen s kislo smetano z žganjem

Vinarski narastek popečen s kislo smetano z žganjem (foto: jessen) jessen
27. 11. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Jesenski užitki s sladkim grozdjem

Za 4 osebe potrebujete

  • 1,2 kg krompirja
  • sol
  • 300 g kuhane šunke
  • 3 čebule
  • 300 g grozdja
  • 700 g šampinjonov
  • 2 žlici olja
  • 1 žličko sladkorja
  • 250 ml belega vina
  • 4 rumenjake
  • 40 ml žganja
  • 400 g kisle smetane
  • 200 g nastrganega sira
  • poper
  • 2 žlici limoninega soka
  • 50 g zeliščnega masla

Priprava

Krompir olupite, ga zrežite na rezine in jih približno 5 minut kuhajte v slani vodi. Šunko zrežite na paličice, olupljeno čebulo na obročke, grozdje in gobe pa po želji še prepolovite. Gobe popecite na olju in jih potresite s sladkorjem. Dodajte vino in čebulo ter vse skupaj dušite še približno 5 minut. Nato tekočino precedite in prestrezite prevretek.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). V večji model za narastek zložite krompir, gobovo mešanico in šunko. Posebej zmešajte vinski prevretek, rumenjake, žganje, kislo smetano in 100 g sira. Mešanico začinite s soljo in poprom ter jo prelijte po sestavinah v modlu. Potresite s preostalim sirom in koščki masla ter narastek pecite približno 20 minut. Nato ga potresite še z grozdjem in ga pecite še 5 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.

Na osebo: približno 910 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 54 g, ogljikovi hidrati: 56 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri