7-dnevni vegetarijanski jedilnik

1. 7. 2011

Takoj ko vstanete: 300 ml tople vode s sokom polovice limone. Po vsakem obroku: 500 ml vode, a ne preveč hladne. Telovadba: najmanj 30 minut petkrat na teden.

Ponedeljek

Zajtrk

  • ½ skodelice nesladkanih naravnih mislijev • 1 kivi • 1 jabolko
  • posneto sojino mleko (lahko uporabite tudi kozje ali riževo mleko)

Kosilo

Naredite si solato iz:

  • ½ skodelice rjave leče
  • 1 skodelice zelene solate
  • 1 kuhane rdeče pese • 5 orehov
  • 30 g kozjega sira
  • 1 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žlice olivnega olja

Malica

  • 10 mandljev • 2 marelici

Večerja

  • 120 g tofuja • 10 mladega graha
  • 1 kos brokolija • 1 majhen korenček

Za začiniti:

  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 žlička sojine omake

Torek

Zajtrk

  • 2 kosa polnozrnatega toasta
  • 1 popečen paradižnik
  • pol popečene paprike

Kosilo

  • 1 krožnik juhe miso
  • 6 kosov sušija

Malica

  • 1 sojino mleko • 1 jabolko

Večerja

  • 2 falafla (odlične prodajajo na Trubarjevi v Ljubljani)
  • 120 g solate taboule
  • 150 g sadne solate (netropsko sadje)
  • 2 žlici malo mastnega kozjega sira
  • 1 žlica bučnega olja
  • 2 žlici sončničnih semen

Sreda

Zajtrk

  • 1 polnozrnato pecivo
  • 1 kos manj mastnega kozjega sira
  • sadna solata iz nektarine in papaje, dodajte semena po želji

Kosilo

  • polnozrnati kruh • avokado • nekaj kaper
  • en korenček  • narezana rdeča pesa
  • začinite s sončničnim oljem in kisom

Malica

  • 1 skodelica kave s sojinim mlekom
  • 1 polnozrnat sadni piškot

Večerja

  • kos vegetarijanske lazanje (uporabite polnozrnato testo in manj mastno sojino mleko) • zelena solata z oljem in kisom
  • 1 jabolko

Četrtek

Zajtrk

  • ½ skodelice mislijev brez sladkorja
  • sojin jogurt • 1 kivi
  • ½ skodelice svežih borovnic

Kosilo

  • kuhana špinača in tortelini z rikoto
  • ½ skodelice omake za testenine
  • zelena solata z rdečo papriko – začinite po želji

Malica

  • 4 koščki črne čokolade
  • 1 skodelica manj mastnega sojinega mleka

Večerja

  • 2 taco 'školjki'

Za nadev:

  • • malo fižola • paradižnik • paprika in kumare • lahko dodate tudi kozji sir in svežo zeleno solato

Petek

Zajtrk

  • 2 polnozrnati palačinki s 3 žlicami naravnega jogurta
  • 1 skodelica svežih borovnic

Kosilo

  • 100 g riževih rezancev
  • 1 majhen korenček • malo čilija
  • list koriandra • rdeča paprika
  • 30 g narezanih arašidov
  • sojini kalčki • preliv iz limone
  • sezamovega olja in sojine omake

Malica

  • sojino mleko • 4 koščki črne čokolade

Večerja

  • Doma narejen burger iz tofuja, brokolija in koruze

Recept za 4 osebe:

  • 250 g tofuja, 200 g korenčka, 100 g gomoljne zelene, ½ olupljene čebule, 1 strok česna, sol, sveže zmleti poper, nadomestkek za jajce (znamke Orgran, brez glutena; razmerje 1 čajna žlička prahu : 2 čajni žlički vode), 2 jedilni žlici sesekljanih zelišč, 1 jedilna žlica sojine omake, drobtine po potrebi, 1 srednje veliko kitajsko zelje, 1 jedilna žlica masla, kokosova mast za peko

Priprava:
Tofu temeljito zmeljemo s paličnim mešalnikom v visoki posodi ali v kuhinjskem mešalniku. Korenček in zeleno očistimo, operemo oziroma olupimo in prav tako kot polovico čebule narežemo na drobne kocke. Česen olupimo in sesekljamo. Zelenjavo in česen vmešamo v tofu, solimo in popopramo. Dodamo nadomestek za jajce (1 žlička prahu z 2 čajnima žličkama vode), zelišča in sojino omako ter toliko drobtin, da nastane testo za oblikovanje. Kitajsko zelje očistimo, operemo in narežemo na grobe kose. Blanširamo ga v manjši količini vrele slanice, nato ga z zajemalko vzamemo ven, odcedimo in vstavimo v toplo skledo. Pustimo, da se maslo na zelju raztopi, začinimo s soljo in poprom. Iz testa oblikujemo majhne burgerje in jih v vročem olju zlato rjavo popečemo. Kitajsko zelje porazdelimo po krožnikih in nanje položimo burgerje s tofujem. Po želji okrasimo z drobnjakom.

Sobota

Zajtrk

  • 150 g sadne solate (brez tropskega sadja)
  • 2 žlici sončničnih semen
  • pol kozarca navadnega manj mastnega jogurta

Kosilo

  • 2 kosa polnozrnatega toasta
  • 5 popečenih šampinjonov
  • paradižnik • paprika • 1 trdo kuhano jajce

Malica

  • sojino mleko • 2 polnozrnata piškota

Večerja
Polnozrnate testenine s papriko in rukolo, dodajte še česen in olivno olje ter posujte s parmezanom. Postrezite z začinjeno zeleno solato.

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri