7 načinov, kako pripraviti nadomestek mleka

7 načinov, kako pripraviti nadomestek mleka (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2016

Mlečne nadomestke je enostavno pripraviti, so izjemno zdravi in odličnega okusa.

V trgovini kupljeno mleko lahko vsebuje umetne sestavine in konzervanse. Dodaten razlog proti trgovinskemu mleku pa so tudi številni kartoni in embalaže, ki niso okolju prijazne.

Nadomestek mleka lahko pripravite kar sami. Zbrali smo 7 preprostih receptov. Sami lahko recepte še obogatite in sladkate z javorjevim sirupom ali sirupom rjavega riža. Dodate lahko tudi okusno vanilijo, muškatni orešček ali cimet.

Ko sestavine namočite ali skuhate, jih zmiksajte in precedite s pomočjo krpe ali cedila. Shranjujte v steklenih kozarcih.

Ovseno mleko

Tako je, oves - zajtrk prvakov! Ne vsebuje holesterola in laktoze, a je izjemno hranilno - vsebuje 15 vitaminov in 10 mineralov, z eno skodelico pa boste dobili kar 36 odstotkov dnevno priporočene količine kalcija. Je bolj sladek od soje in enostavnejši za pripravo.

Priprava:

Zmešajte 1 skodelico ovsenih kosmičev in 4 skodelice vroče, vendar ne vrele vode. Pustite v hladilniku čez noč, nato zmiskajte in precedite.

Mleko iz različnih oreščkov

Mandljevo mleko, mleko iz indijskih oreščkov, mleko iz brazilskih oreščkov... Iz semen in oreščkov si lahko pripravite zares veliko različnih vrst okusnih in zdravih vrst mleka. Seveda lahko poleg predlaganih uporabite katere koli druge oreščke.

Napitki iz njih so kremasti in enostavni za pripravo.

Priprava:

Namočite 1 skodelico oreščkov v 2-3 skodelicah vode in pustite stati od 10 do 12 ur. Nato zmešajte pripravek s še 1,5 skodelice vode, zmiksajte, precedite in postopek ponovite s preostalo kašo, ki jo dodate ravno toliko vode, da jo prekrije.

Riževo mleko

Riževo mleko je bogato z vitaminom A in D, ima pa večjo vrednost ogljikovih hidratov kot kravje.

Priprava:

Zavrite 8 skodelic vode, ki ste jo solili z eno žličko soli. Dodajte 1 skodelico ekološkega rjavega riža in zmanjšajte ogenj. Kuhajte približno 3 ure. V majhnih serijah nato pripravek zmiksajte z vodo (razmerje mešanice in sveže dodane vode naj bo 1:1) in precedite.

Kokosovo mleko

Tehnično gledano je kokosovo mleko že pripravljeno v samem kokosovem sadežu.

Sveža kokosova voda, ki jo dobimo samo v mladih, še zelenih kokosovih izdelkih, vsebuje kalij, natrij in glukozo, obenem pa je tudi zelo okusna. Znanstveniki v Maleziji so ugotovili, da je idealen napitek za rehidracijo po vadbi.

Priprava:

Za doma pripravljeno kokosovo mleko potrebujete zreli kokos. Iz njega prelijete vodo in temu dodate še približno polovico trde kokosove kaše, ki jo lahko izdolbete z žlico.

Zmešajte z nekaj vode (odvisno od velikosti sadeža in količine mleka) in, seveda, ne precedite! Kokosova kaša ima namreč izjemen okus.

Mleko iz chie

To starodavno seme je polno hranilnih snovi.

Priprava:

Namočite v vodo (približno 3 žlice semen chia namočite v 2,5 skodelice vode), zmiksajte in precedite.

Konopljino mleko

Konopljina semena so bogat vir vitaminov, maščobnih kislin omega 3 in drugih pomembnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.

Priprava:

Zmešajte 1,5 skodelice konopljinih semen in 2,5 skodelice vode, zmiksajte in precedite. 

Sezamovo mleko

Vsebuje več kalcija kot kravje in je bogat vir beljakovin.

Najboljše za na konec:

1 skodelico sezamovih semen nasujte v mešalnik. Dodajte 2 skodelici vode ter zmiksajte in nato precedite. Če napitku na koncu dodate malo preostale kaše in ščepec cimeta, bo okus še boljši.

Vir: www.ekomagazin.si