7 top živil za bodybuilding

7 top živil za bodybuilding (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 11. 2014

Najučinkovitejše diete se morda zdijo zapletene in posebne, a vse temeljijo na osnovnih načelih in preprosti hrani. Uživajte pravo prehrano in vaše telo se bo odzvalo.

1. Beljak

Pokažite nam boybuilderja, ki ne uživa beljaka, in videli boste človeka, ki zamuja najboljši vir proteinov. Omleta iz beljaka, skupaj z ovsenimi kosmiči, je zajtrk, ki vas bo za cel dan napolnil z močjo.

Nasvet: ko kupujete jajca, se držite osnovnih načel - vedno preverite datum na embalaži ter jo odprite, da niso jajca morda počena. Poleg tega morajo biti jajca že v trgovini, pa tudi doma, ves čas v hladilniku. Čeprav jajca, ki niso shranjena v hladilniku, še niso nujno povzročitelj bolezni, se s tem dnevno slabšajo.

Preberite: Je bil Rocky Balboa idiot?

2. Lososov file

Losos vsebuje tako proteine kot dodano vrednost nenasičenih (dobrih) maščob.

Tistim, ki se intenzivno ukvarjajo z dvigovanjem uteži, ponavadi primanjkuje prav maščob, ker se pogosto držijo diet z izjemno nizko ravnjo maščob. Maščobe lahko pridobite že z vsakodnevnim uživanjem določenih vrst rib – vsaj tistih zdravih.

Nasvet: atlantski losos je v trgovinah najpogostejši. Ko je svež, je svetlo oranžne barve, ni sluzast in je brez vonja. Vedno izberite debelejši kos, ker je rep tisti, ki najbolj telovadi, ko je riba v vodi, meso na repu pa je močnejše.

3. London broil - najboljši zrezek

Piščančje prsi so morda najpomembnejša hrana pri bodybuildingu, a tanki zrezki rdečega mesa so polni proteinov, pa tudi najučinkovitejši, če se želite okrepiti.

Nasvet: vedno kupite zrezek živordeče barve. Že najmanjši odtenek rjave barve nakazuje na to, da se je začelo meso kvariti. Poskusite poiskati zrezek, debel vsaj 2,5 cm, in s kar najmanj vidne maščobe.

4. Piščančje prsi

Večina obiskovalcev telovadnic redno uživa piščančje prsi. Zakaj pa ne? Vsebujejo veliko proteinov in malo maščob, prijeten okus pa je večini ljudi všeč.

Nasvet: surov piščanec mora biti rožnat (brez belega odtenka, to kaže na to, da je bil preveč zmrznjen ali pa neustrezno shranjen). Ponoči ga dajte iz zmrzovalnika v hladilnik, da se odtaja. Odtajan piščanec ne sme biti sluzast.

5. Svinjska ribica

Dietni strokovnjaki svinjino pogosto zanemarjajo, kar je škoda. Ne samo, da je okusnejša kot piščanec, poleg tega ima lahko nižjo vsebnost maščob, a kljub temu visoko raven proteinov. Svinjska ribica je mali svinjski file – najnežnejši, pa tudi najtanjši del mesa.

Nasvet: svinjsko ribico lahko v trgovini ponavadi dobite že pakirano v plastični embalaži in z navedenim rokom trajanja. Pazite, da meso ne bo poteklo že v nekaj dneh. Vzemite meso, ki je trdno, nima vidnejše maščobe in z odtenkom rožnate barve. Če je videti suho ali že samo malce sivkasto, ga ne kupite.

Preberite: Vloga in pomen beljakovin v prehrani

6. Sladki krompir

Krepko telo ni sestavljeno le iz proteinov. Ogljikovi hidrati dajejo energijo za trdno delo. S sladkim krompirjem pridobite potrebne snovi, ne da bi telo prenasičili s preprostimi, učinkovitimi ogljikovimi hidrati. Pogosto ga bodybuilderji uživajo pred tekmovanji, da bi pridobili močnejše mišice, a tudi, če to ni vaš cilj, je sladki krompir odličen za kakršnokoli dieto ali pridobvanje moči.

Nasvet: sladki krompir lahko dobite dveh vrst: bela je kot običajni krompir, temna pa ima temnejšo lupino, oranžno notranjost in je polna hranljivih snovi. Ko izbirate sladki krompir, bodite pozorni na gladko, trdno lupino, brez odrgnin ali madežev. Raje izberite krompir manjše ali srednje velikosti, ker je ponavadi okusnejši kot tisti večji.

7. Šparglji

Šparglji? Res, če želite zrasti, ima vaša mama prav, potrebujete zelenjavo. Med zeleno zelenjavo je ogromno izbire. Tudi brokoli in špinača sta zelo priporočljiva, a mi smo izbrali šparglje zaradi njihove sposobnosti vsrkavanja vode. Glavni bodybuilderji pred tekmovanji uživajo šparglje, ko morajo biti videti res napeti in močni na odru.

Nasvet: naj bojo stebla debela ali tanka, morajo biti svetlo zelene barve in brez odrgnin ali madeže. Vršički morajo biti tesno zaprti, ne oveneli. Da bi bil okus kar najboljši, jih zaužijte v treh dneh od nakupa.

Preberite: Surova ali kuhana hrana?