Med zimskimi sadeži so najbolj priljubljeni agrumi: pomaranče, mandarine, grenivke in limone. Z njimi lahko brezmejno ustvarjamo tudi v kuhinji. Agrumi vsebujejo obilo vitamina C in kalija in so za naše zdravje zelo dragoceni.
Za zdrav začetek dneva
Limono iztisnemo, jo zlijemo v kozarec in dodamo mlačno vodo. Sok popijemo na tešče. Zagotavlja vitko linijo, manj aknasto kožo in povečano splošno odpornost.
Tak koktajl rahlo alkalizira telo.
Če morate sladkati, uporabite melaso ali agavin sirup.
Zimska tortica z agrumi
Za zmes potrebujete:
- 4 žlice prosene kaše
- 3 žlice ajdove moke
- vodo in ščepec himalajske soli
- naribano limonino lupinico
Nadev:
- 2 žlici mletih mandljev
- žlica limoninega soka
- žlica agavinega sirupa
Čokoladni preliv:
- 2 žlici kakava
- 2 žlici masla ali kakavovega masla
- 2 žlici vode
- 1 žlica agavinega sirupa
Za posip:
Torto okrasimo z grenivko, limonino lupinico, orehi in posujemo s kokosovo moko.
Priprava:
Proseno kašo vsujemo na cedilo z drobnimi luknjicami, jo splaknemo in skuhamo v vodi. Če imamo električni štedilnik, jo zavremo, grelno ploščo ugasnemo in posodo pustimo na njej. Če kuhamo na peči, jo zavremo, peno poberemo s penovko in kuhamo na blagem ognju, dokler se ne zmehča.
Ajdove žgance skuhamo v slanem kropu (2 dela vode, 1 del moke). Vodo zavremo, vsujemo moko, na sredini moke naredimo luknjo in kuhamo na blagem ognju 20 minut. V lonček odlijemo odvečno vodo, žgance pomešamo z leseno kuhalnico in med mešanjem postopoma dodamo preostalo vodo. Proseno kašo in ajdove žgance zmešamo, vmes dodamo limonino lupinico.
Na krožnik postavimo namaščen model za krofe. Vanj stresemo zvrhano žlico zmesi.
Razporedimo jo po dnu modela. Posujemo plast mandljev, pokapamo limonin sok in polijemo z agavinim sirupom. Postopek ponovimo. Model previdno odmaknemo.
Za čokoladni preliv segrejemo vodo, dodamo maslo in kakav. Medtem počasi segrevamo in mešamo. Dodamo agavin sirup. Tortico prelijemo, nato jo po robu obložimo s kokosovo moko.
Okrasimo z rezinami grenivke in limonino lupinico. Vse sestavine naj bodo neškropljene.
Nasvet - lupina brez kemikalij
Med lupljenjem se dotikamo lupine in tako eterična olja, pesticide in druge nečistoče prenašamo na olupljeni sadež. Da bi to preprečili, jih prej dobro umijemo.
Namočimo jih v vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono in jabolčni kis. Količine odmerimo po občutku, sodo v vodi raztopimo z mešanjem. Počakamo 20 minut, da odstranimo pesticide iz lupine. Sadeži naj bodo potopljeni v tekočino.
Foto: Shutterstock, Suzana Belak Pungartnik
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?