Receptov za ajdov kruh je več, večinoma se priporoča dodajanje bele ali črne moke za boljšo vezljivost ajdove moke v testo. Nekateri recepti tako priporočajo en delež bele ali črne pšenične moke na en delež ajdove moke, drugi priporočajo več bele moke in le malo ajdove moke za okus.
Sestavine
- 15 dag ajdove moke
- 2 jogurtova lončka kuhane ajdove kaše
- 60 dag črne moke
- 3 dag kvasa
- 1, 5 dl vode
- 1 zravnana žlica sladkorja
- Olje za premaz
- 4 žlice sladke smetane (po želji)
Priprava:
V posodo damo kvas, malo mlačne vode, sladkor in malo moke. Pustimo vzhajati 15 minut. Ajdovo moko lahko najprej poparite s slanim kropom, nato pa nadaljujete. Lahko pa kar obe moki presejete v skledo, ju solite, dodate kvasec in kuhano ajdovo kašo ter zgnetete v čvrsto testo.
Testo premažite z oljem in pustite na toplem vzhajati eno uro. Vzhajan kruh še enkrat pregnetite, premažite s smetano, in ga pustite še enkrat vzhajati. Nato ga specite pri 170 stopinjah Celzija, peče se približno eno uro.