Pa tudi o tem, zakaj bi morale beljakovine večkrat pristati na vašem krožniku.
Beljakovine so zelo široka kategorija, ki zajema vse skupine živil.
Beljakovine tako živalskega kot rastlinskega izvora so lahko zelo kvalitetne. Izogibajte se le predelanim mesninam, kot so slanina, klobase in podobno. Najbolje je, da si za zajtrk kot beljakovinsko živilo privoščite jajca, grški jogurt, tuno, skuto, lečo in ostalo zelenjavo, ki vsebuje visok odstotek beljakovin, porcijo ovsenih kosmičev in podobno.
Naj bo raznovrstno in zdravo, hkrati pa poskrbite, da bo vaš zajtrk vseboval zadostno količino beljakovin, pa tudi ostalih hranil, potrebnih za normalno in učinkovito delovanje telesa.
Tu pa je recept za odličen beljakovinski smuti, ki ga lahko pripravite za zajtrk ali kot malico med obroki, kadar ne želite poseči po nezdravih prigrizkih.
Pripravite naslednje sestavine:
- 1 banano
- 1 skodelico mleka po izbiri (mi radi dodamo mandljevo)
- ½ skodelice grškega jogurta (brez maščob)
- 2 žlici bučnih semen
- ščep vaniljevega ekstrakta
- ščep soli
- 1 žlico arašidovega masla (po izbiri)
Narežite banano in vse sestavine stresite v blender. Zmešajte do gladkega. Gostoto smutija uravnavajte z vlivanjem mleka, lahko pa dodate tudi nekaj kock ledu za bolj osvežujoč okus.
Ste vedeli?
Beljakovine so (lahko bi rekli) "pogonski" makronutrient, ki bi ga morali jesti za zajtrk, če želimo preprečiti željo po prigrizkih, ugotavlja raziskava iz leta 2013.
Uživanje beljakovin prispeva k občutku sitosti in preprečuje prenajedanje.
Preverite tudi:
- Kadar dieta predpisuje naslednje 3 stvari, se je nikar ne držite
- 2-minutno pravilo, ki bo izboljšalo vaše življenje