Čudežne sestavine v hrani

30. 12. 2010
Deli
Čudežne sestavine v hrani

Pozimi večkrat posežemo po prehranskih dopolnilih kot poleti in se odločamo, katere izbrati v poplavi izdelkov. A tudi v nekaterih živilih se skriva obilo odličnih snovi, ki nam lahko pomagajo pri vzdrževanju ali izboljšanju zdravja.

Acai

Acai je sadež palme, ki raste predvsem v Srednji in Južni Ameriki. Jagode na območju Amazonke nabirajo lokalni prebivalci in so pravzaprav njihova tradicionalna hrana. Nekatera poročila kažejo, da jagode acai na določenih območjih pomenijo tudi do 40 odstotkov dnevne hrane lokalnih prebivalcev.

Čudežna sestavina: antocian. So vodotopni pigmenti, ki so lahko rdeče, vijoličaste ali modre barve. Pripadajo skupini flavonoidov. Na splošno verjamemo, da antioksidanti pomagajo pri preprečevanju prehitrega staranja, pospešujejo metabolizem ter imajo še veliko drugih pozitivnih lastnosti. Medtem ko na trdne dokaze še čakamo, pa znanstveniki ugotavljajo, kakšne ugodne vplive ima antocian na telo. Zaviral naj bi rast rakavih celic in preprečeval srčno-žilne bolezni.

Drugi viri antociana: seveda te spojine ne najdemo samo v jagodah acai, ampak tudi v jabolkih, češnjah, grozdju, redkvicah, borovnicah in v skoraj vseh drugih vijoličastih, modrih ali rdečih sadežih in zelenjavi.

Jagode goji

Znane so kot volčje jagode in zelo dobro uspevajo tudi pri nas. Še vedno pa jih najpogosteje najdemo Kitajskem, kjer jih uporabljajo v tradicionalni medicini.

Čudežna sestavina: karatenoidi. Najpogosteje se sliši, da lahko jagode goji podaljšajo našo življenjsko dobo, vendar tudi za potrditev te trditve dokaze še čakamo. Jagode goji so izjemno bogate z betakaroteni, ki se v telesu spremenijo v retinol, obliko vitamina A, ki lahko okrepi naš imunski sistem, sicer pa je vitamin A pomemben predvsem za normalen vid in za rast kosti.

Priporoča se uživanje okoli 10 gramov plodov na dan. Jagode lahko uživamo same, jih primešamo mislijem, lahko jih spijemo v čaju ali pa tako, kot to počnejo Kitajci, vmešamo v riž ali dodamo k mesnim jedem. Lahko jih vmešamo tudi v smoothieje ali sokove. Druge pozitivne lastnosti jagod goji, ki so jih opazili raziskovalci pri ljudeh, so tudi notranje zadovoljstvo, več energije, boljša kakovost spanja in sposobnost koncentracije.

Karatenoidi so rastlinski pigmenti, topni v maščobah, zelene, rumene, oranžne in rdeče barve. Ugodno vplivajo na rakave bolnike, vendar pozornost ni odveč, pokazalo se je namreč, da imajo lahko nekateri sintetični karatenoidi ravno nasprotne učinke.

Granatno jabolko

Vsi čudežni sadeži pa le ne prihajajo iz dežel daleč od nas. Granatno jabolko sicer izvira iz Irana, pobočij Himalaje in severne Indije, vendar pa raste tudi pri naših južnih sosedih skoraj na vsakem vrtu.

Čudežna sestavina: polifenoli. Verjetno ste slišali, da antioksidanti zmanjšujejo količino holesterola v krvi, ampak tudi za to tezo še čakamo na potrditev. Študije kažejo, da lahko antioksidanti pomagajo pri srčno-žilnih obolenjih. Letos je bila izdana študija z obetajočimi ugotovitvami – imeli naj bi pozitiven vpliv na področju mentalnega pešanja, ki se pojavi pri starostnikih.

Drugi viri polifenolov so rdeče vino (in grozdje), zeleni čaj, artičoke, peteršilj, jagode in nekatere druge vrste sadja in zelenjave rdeče, vijoličaste ali modre barve. Delujejo antioksidativno in protivnetno. Nevtralizirajo številne rakotvorne snovi. Varujejo celice pred poškodbami in spodbujajo odpornost ter izboljšajo elastičnost žil.

Granatno jabolko pa ima tudi druge dobre sestavine, kot so vitamin C, vitamin B2, kalij (pomemben, če jeste veliko slane hrane), fosfor in niacin ter tanin, ki je odgovoren za malo trpek okus soka granatnega jabolka.

Ti sadeži so brez stranskih učinkov in prav to je njihova glavna odlika. Tega zagotovo ne moremo reči za zdravila, ki jih pojemo ob manjših prehladih ali pri resnih boleznih. Storimo nekaj za svoje zdravje zdaj, ko smo še zdravi, in se odločimo, da bomo jedli več varovalnih živil. Če vam to ne uspe, pa lahko posežete po čudežni hrani, ki se od povprečne zdrave hrane razlikuje v tem, da vsebuje večje koncentracije varovalnih sestavin. Uživajte jih dnevno, surove, v smothiejih ali kot sokove.

Mojca Cepuš, nutricionistka v reviji Lisa
Befit – vaš košček zdravja

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"