Divja zelišča

Zelišča (foto: Profimedia) Profimedia
11. 4. 2012

Zdrava njivska, gozdna in travniška zelišča dajejo zelenjavnim jedem edinstven okus. In prav zdaj je svežega zelenja posebno veliko. Na zeliščni gredi je pridelek še majhen in skromen, toda na travnikih in ozarah nam narava že ponuja divja zelišča v vseh različicah.

Zelišča v vseh različicah

Regrat, marjetica, ozkolistni trpotec, poljske mačehe, česnovka, mrtva kopriva in navadna zvezdica teknejo veliko intenzivneje kot vrtna zelišča.

A, najprej preizkusite, kaj k čemu najbolje tekne.

Divja zelišča najprej uporabite varčno in po možnosti mlada ali pomešajte začimbne liste in cvetove z blago zeleno solato, s špinačo in z drugo vrtno zelenjavo.

Bogastvo vitaminov

Ne le z okusom, tudi z za zdravje koristnimi snovmi so divja zelišča daleč pred kultiviranimi vrtnimi rastlinami. Divja zelišča vsebujejo štirikrat več železa kot špinača ali blitva in trikrat več magnezija in betakarotina.

Posebej velika je vsebnost vitamina C. Regačica in koprive ga imajo največ; sto gramov sveže nabranih listov vsebuje do 130 miligramov vitamina C. Poleg tega je regačica odlično aromatično nadomestilo za špinačo.

Za primerjavo: glavnata solata vsebuje le desetino količine.

Ta supervitamin preprečuje med drugim poškodbe celic s prostimi radikali (agresivni delci kisika) in prispevajo k tvorbi novega, napetega veznega tkiva. Strokovnjaki za prehrano svetujejo 100 miligramov vitamina C na dan, pri večjih stresnih obremenitvah je priporočljiva dvakratna količina.

Priprava

Pred pripravo zelišča temeljito operite v mrzli vodi in previdno odcedite. Malo pred uporabo jih natrgajte na majhne koščke ali jih na grobo nasekljajte. Pri toplih jedeh divja zelišča dodajte šele proti koncu kuhanja in le na hitro pogrejte.

Nabiranje in gojenje

Divja zelišča lahko vsako pomlad pobirate na bližnjih travnikih, lahko pa jih gojite tudi na vrtu.

Pobirajte le zelišča, ki jih dobro poznate, in le na travnikih in pašnikih, ki niso pognojena in poškropljena in ne ležijo preblizu prometnih cest.

Kdor stavi na preverjeno, pa si lahko uredi vrt z divjimi zelišči kar doma. Navadna zvezdica je dobra prekrovna rastlina pod sadnimi drevesi, trpotec raste na robu zelenjavne grede, kopriva najde prostor ob ograji.

Alternativa za divja zelišča so rukola, gorčica in azijska solata.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri