Falafel – zdrav prigrizek iz čičerke

7. 5. 2013

Kroglice iz čičerke, ki so zelo okusen nadomestek mesnega polpeta v sendviču.

Hrustljavo ocvrte, znotraj pa lepo mehke kroglice iz zmletega boba so jedli že v starem Egiptu, od tod pa so se razširile v arabski svet, kjer so jih pripravljali iz čičerke.

Falafel oziroma ocvrte kroglice iz zmlete čičerke in začimb so danes priljubljene po vsem svetu tako zelo, da jih večinoma ponujajo kot hitro hrano na ulicah. V zahodnem svetu predstavlja falafel okusno vegetarijansko alternativo kebabu.

Osnovna sestavina falafla je čičerka, ki ni samo prijetnega oreškastega okusa, ampak je tudi zdrava. Poleg beljakovin in balastnih snovi vsebuje še folno kislino, vitamin B in minerale.

Pravi falafli so narejeni iz zmlete surove čičerke. Posušeno čičerko je treba najprej namakati v hladni vodi vsaj 24 ur, nič pa ni narobe, če začne kaliti. Če ste čičerko pozabili namočiti, lahko falafle pripravite tudi iz konzervirane čičerke, vendar okus ne bo povsem enak.

Namočeno čičerko temeljito odcedite in jo skupaj z začimbami zmeljite. Masa ne sme biti povsem gladka, temveč grobo zrnata. Masa mora biti tako homogena, da lahko oblikujete kroglice; če je preredka, dodajte malo čičerkine moke.

Začimbe

K čičerki se podajo koriander, česen in kumin, ki ni naša običajna, temveč orientalska kumina. Masi za falafle lahko dodate tudi tandoori mešanico začimb, s katero kroglicam dodate indijsko noto.

Priloge

Arabski prigrizek običajno postrežejo s pita kruhom, solato, zelenjavo (paradižnik, kumare, zelje, čebula) in česnovim ali zeliščnim prelivom. Zraven se prileže tudi solata s kuskusom ali bulgurjem.

Prelivi

Tradicionalno se falafel postreže s tahini oziroma sezamovo pasto ali pa s humusom oziroma pirejem iz čičerke. K čičerkinim prigrizkom se podajo tudi jogurtov preliv, začinjen na primer z orientalsko kumino in soljo, ali z limetino lupino.

Priprava falafla je preprosta

Sestavine za približno 20 kroglic:

 • 200 g posušene čičerke
 • 2 stroka česna
 • po 3 vejice svežega peteršilja, koriandra in mete
 • 2 mladi čebuli
 • 1 žlička pecilnega praška (ali sode bikarbone)
 • po 1 žlička orientalske kumine in koriandra
 • sol
 • 1 žlička harise
 • 4 žlic limoninega soka
 • 2–3 žlice sezamovih semen
 • 1 l olja za cvrtje

Priprava:

Čičerko oplaknite in jo čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan jo stresite na cedilo in jo temeljito odcedite.

Česen olupite. Zelišča oplaknite in osušite ter z vejic potrgajte lističe. Čičerko, česen in zelišča zmeljite s paličnim mešalnikom ali v električnem mešalniku. Masa ne sme biti povsem gladka, temveč grobo zrnata in homogena.

Por očistite, oplaknite in zrežite na kolute. Čičerkini kaši dodajte por, pecilni prašek, orientalsko kumino, koriander, ½ žličke soli, hariso in limonin sok ter dobro premešajte. Iz mase z vlažnimi dlanmi oblikujte približno 20 kroglic in jih povaljajte v sezamu.

Olje v cvrtniku ali loncu segrejte na približno 160 stopinj. Kroglice po porcijah položite v vroče olje in jih cvrite približno 4 minute, da dobijo zlato rjavo barvo. Odcedite jih na papirnati brisači.

Nasvet

Za cvrtje priporočamo kokosovo maščobo saj dobro prenaša segrevanje in zato tudi pri zelo visokih temperaturah v njej ne nastajajo škodljive snovi.