Šest ljubljanskih chefov nas je pocrkljalo. Poglejte, kaj se je znašlo na krožnikih!

17. 3. 2019

Na dogodku Gourmet Ljubljana Crawl, ki je del Evropskega simpozija hrane, ki te dni poteka v Sloveniji, smo se v soboto potepali po Ljubljani in uživali v kulinaričnih poslasticah. Šest ljubljanskih chefov nas je pocrkljalo na šestih kulturnih lokacijah. Vas zanima, kaj se je znašlo na naših krožnikih? Berite naprej!

Na prijetno sobotno popoldne smo se zbrali ljubitelji kulinarike in uživali v čudovitih in drznih avtorskih jedeh znamenitih ljubljanskih chefov, ki so jedi pripravili iz lokalnih sestavin. Poleg vsake jedi so nam postregli tudi z odličnim vinom, ki je vrhunsko zaokrožilo jed.

Na šestih pop-up kulinaričnih postojankah smo si poleg odlične hrane in okusnega vina lahko ogledali zelo zanimive umetniške razstave.

Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, organizatorka dogodka skupaj z blagovno znamko Gourmet Ljubljana, je pojasnila, da »Gourmet Ljubljana Crawl na svetovnem nivoju unikatno povezuje kulturo in kulinariko.«

Dogodek je trajal pet ur, obiskali pa smo šest različnih postojank, kjer so nas pričakali vrhunski in nadvse prijazni chefi, pripravljeni odgovoriti na vsakršno vprašanje o svojih krožnikih.

Na našem sprehodu smo tako obiskali Galerijo DobraVaga, Galerijo Kresija, Muzej iluzij, Mestno hišo, Ljubljanski grad in Križanke. Razvajali so nas Jakob Pintar iz TaBara, Janez Bratovž iz Restavracije JB, Jorg Zupan iz Restavracije Atelje, Igor Jagodic iz Restavracije Strelec, Peter Kovač iz Restavracije Maxim in Mojmir Šiftar iz Restavracije Evergreen.

V nadaljevanju si poglejte fotografije in opise krožnikov s posameznih postojank.

Galerija DobraVaga in Jakob Pintar (TaBar)

S pozdravom iz kuhinje nas je navdušil Jakob Pintar, ki se je med drugim kalil tudi v restavracijah svetovno priznanega Gordona Ramsaya in izjemnega Joëla Robuchona.

Postregel nam je s krompirjevo solato z dimljeno postrvjo, čemažem in črnim česnom. Osvežilna kombinacija vseh različnih delov zelo dodelanega krožnika je navdušila. Ne le, da je bil krompir kuhan tako, kot je treba in da je bila tanka rezinica dimljene postrvi zvito povaljana v živo zelenem prahu čemaža, piko na i je jedi dala osvežilna reducirana omaka, pripravljena s tekočino od kuhanja krompirja z bučnim oljem. Odlično!

Jakob Pintar kuha v slovenskem tapas in vinskem baru TaBar, kjer cenijo sveže in lokalne sestavine.

Obiščite TaBar.

Galerija DobraVaga, ki se nahaja na glavni ljubljanski tržnici, je razstavni in projektni prostor, kjer se osredotočajo na nove, angažirane in inovativne formate in promovirajo sveže izdaje likovnih zgodb in izvirnih umetniških praks. Na lokaciji je bila na ogled nenavadna in navdušujoča razstava Sveže ribe.

Galerija Kresija in Janez Bratovž (Restavracija JB)

S prvo predjedjo nas je presenetil Janez Bratovž, ki je eden od stebrov slovenske kulinarike. Poučil nas je, da lahko eno samo sestavino preoblečemo v več vizualno in teksturno različnih izgledov. Le kdo bi si mislil, da je jajčevec tako zanimiv! Presenetljivo!

Janez Bratovž je jajčevec posušil in ga s tem naredil neverjetno sladkega, predelal ga je v hrustljav čips, zmehčal s pečenjem, olupke pa preobrazil v neverjetno bogato osnovo.

Janezu Bratovžu se je s svojo Restavracijo JB uspelo uvrstiti na referenčno San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij sveta.

Obiščite Restavracijo JB.

Galerija Kresija je najbolj reprezentativni razstavni prostor Mestne občine Ljubljana, ki se nahaja le nekaj metrov od Plečnikovega Tomostovja. V času pohoda je bila zadnji dan na ogled čudovita razstava črno-belih fotografij z naslovom Duh mesta, s Tihomirjem Pinterjem po stari Ljubljani.

Muzej iluzij in Jorg Zupan (Restavracija Atelje)

Na najbolj odštekani lokaciji nas je pričakal Jorg Zupan, eden največjih upov slovenske kulinarike, ki ima za seboj kljub mladosti že dolgo kilometrino vihtenja kuhalnice.

Zadnja predjed pohoda nas je presenetila še bolj kot prejšnja. Predvsem zaradi svoje nenavadnosti, saj so bili na krožniku svinjski možgani s kimčijem in šitake gobami. Čeprav so bili možgani kljub nenavadni teksturi prav presenetljivo okusni, nas je navdušil predvsem rahlo oster domači kimči, pripravljen iz zelja, ingverja in čilija. Pikantno!

S krožnikom nas je chef Jorg Zupan iz Restavracije Atelje podučil, da so skoraj vsi deli živali lahko uporabljeni v kuharskih podvigih in da jih lahko začaramo v kulinarčen užitek-.

Obiščite Restavracijo Atelje.

Muzej iluzij, ki pričara zabaven izlet v nenavadno in presenetljivo, navduši čisto vse generacije. Nudi igro z didaktično logičnimi igračami ter ugankami, vsak obiskovalec pa zagotovo vsaj enkrat reče: Le kako je to mogoče?!

Mestna hiša in Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

V čarobnem okolju nas je Igor Jagodic navdušil s prvo glavno jedjo, ki je bila morsko obarvana.

Krožnik je sestavljalo veliko komponent in čisto vse so skupaj tvorile čudovito doživetje, ki je imelo za posledico le veliko mmm-jev in aaaaah-jev. Na krožniku smo tako našli čez noč v miso pasti in sojini omaki namakano in nato popečeno ter neverjetno sočno polenovko, pire iz belega fižola, pinjole ter drobtine s kulenom, horizu podobna klobasico. Za barvni kontrast se je na krožniku znašla tudi sveža solata. Čarobno!

Igor Jagodic ustvarja v Restavraciji Strelec, ki se pod taktirko Kaval Group že nekaj let ponaša z nazivom ene najbolj priljubljenih ljubljanskih restavracij.

Obiščite Restavracijo Strelec.

Mestna hiša je danes uradni sedež Mestne občine Ljubljana, svoj baročni videz pa je dobila v začetku 18. stoletja. V atriju, kjer smo uživali v ribjem krožniku, so nas obdajale oljne slike velikih formatov Gregorja Pratnekerja z žal na ta dan zaključeno razstavo V naravo.

Ljubljanski grad in Peter Kovač (Restavracija Maxim)

Na predzadnjo postojanko na Ljubljanskem gradu smo se zavihteli z vzpenjačo, kjer smo na pripravo jedi počakali na rahlo vetrovnem grajskem obzidju, ki nudi prelep pogled na ljubljanske ulice. Z grajsko pojedino nas je očaral Peter Kovač.

Na nadvse slovenskem krožniku nas je pričakal pražen krompir, nekaj zelenjave in mehko telečje meso, ki se je v ustih kar stopilo. Pred samim krožnikom so naše prepihane roke pogreli s krepko govejo juhco. Zelo slovensko!

Peter Kovač, ki prihaja iz Restavracije Maxim, slovi po naravnih in okusnih receptih, kar je še enkrat dokazal tudi s tokratno jedjo.

Obiščite Restavracijo Maxim.

Ljubljanski grad je najbolj opazna značilnost Ljubljane, ki dnevno navdušuje tako domače kot tuje obiskovalce. Ta turistična točka je čez celo leto prizorišče številnih kulturnih prireditev, koncertov, gledaliških predstav, razstav, kongresov in protokolarnih sprejemov. Na ogled smo imeli kar tri razstave, razstavo Eve Petrič: TRANShomoPLANTATION; Dušana Kirbiša: Fons opus in Edija Šelhausa: Fotografski utrinki.

Križanke in Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen)

Šesthodni kulinarični sprehod smo zaključili v ljubljanskih Križankah, kjer smo si po nenavadni sladici lahko pogledali predpremierno predstavitev sedme sezone Odprte kuhinje, ki se začne že naslednji petek.

Na izgled čudovita in vabljiva sladica je bila polna presenečenj. Na krožniku je bila žolca, preoblečena v sladico. Osnova je bila panakota bučnega olja, na vrhu za svežino gel balzamičnega kisa in črnega česna, pena korenčka z začimbami, kandiran svinjski jezik kot bombonček in potresena ocvrta svinjska kožica ter zelenje, imenovano kurja črevca. Presenetljivo!

Mojmirja Šifrarja je kulinarični vodnik Gault&Millau letos razglasil za mladega talenta leta, naziv pa je nedvomno upravičil tudi s to sladico.

Obiščite Restavracijo Evergreen.

Križanke so prikupen ljubljanski prostor, primarno pa so bile v 13. stoletju zgrajene kot obsežen samostanski kompleks. V 20. stoletju pa jih je prenovil arhitekt Jože Plečnik, danes pa so znane kot ene najbolj kakovostnih in akustičnih prizorišč za prireditve na prostem.