Grozdje ali rozine?

12. 1. 2009
Deli
Grozdje ali rozine?

Grozdje imamo radi na kakršenkoli način, naj gre za sveže, pravkar utrgano s trte ali stisnjeno v vino, pa tudi tisto, ki ga kupimo na tržnici, je dobro. Vsako ima nekaj prednosti. Tako je na primer rdeče še posebej napolnjeno z antioksidantom resveratrolom, ki naj bi se znal dobro spopadati z rakom in boleznimi srca in ožilja.

Ta spojina v zelenem grozdju sicer ne prevladuje, lahko pa iz njega napravimo rozine. Te majhne izsušene grozdne jagodice nosijo v sebi več vlaknin. Proces sušenja pretvori molekule fruktoze v zelenem grozdju v določeno vrsto vlaknin, imenovano fruktan, te pa lahko absorbira holesterol.

Do kakšne mere, še ni povsem znano, saj raziskave še potekajo, a nekako velja prepričanje, da polovica skodelice rozin na dan zadostuje, da se raven dobrega in raven slabega holesterola v krvi izenačita.

Druga prednost rozin pa je koncentracija hranljivih snovi. Ker v njih ni več vode, imajo v sebi več mineralov, aminokislin in drugih antioksidantov. Po drugi strani pa vsebujejo tudi več sladkorja. Najbolje je torej, da v svojo prehrano vključite oboje: tako rdeče grozdje ali kozarček vina na dan kot rozine, ki počivajo v vašem predalu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord