25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

50 načinov, kako izkoristiti beljakovine

50 načinov, kako izkoristiti beljakovine (foto: Jeff Harris) Jeff Harris
22. 8. 2013

Zakaj bi klicali dostavljalca pic, če si lahko, še preden pozvoni na vaših vratih, pripravite 50 osupljivih obrokov? Predstavljamo napotke za obroke, ki vas bodo nasitili, vam polepšali telo in potešili skomine.

Jedi, ki vam jih predstavljamo, so prave beljakovinske bombe s krepkimi sestavinami, ki spodbujajo moško presnovo.

To, kar vam ponujamo, niso strogi klasični recepti, ampak le ohlapni napotki, ki vodijo brbončice v vse smeri slasti.

Lotite se kuhe z glavo na pravem mestu, da bo večerja spet najlepši del dneva.

1. Dušen piščanec z limono in sojino omako

Kose piščanca popecite na nekaj žlicah oljčnega olja. Vzemite jih iz ponve in na maščobi popražite malo sesekljanega česna. Dodajte naribano lupino ene limone, ščepec kajenskega popra, 2 žlici sojine omake, 1 žlico sladkorja, in pol skodelice vode.

Dodajte kose piščanca, pokrijte in dušite. Meso vmes enkrat obrnite; jed bo gotova v približno 15 minutah.

Dodajte limonin sok in po okusu še malo sojine omake.

2. Pečen piščanec s pesto omako

Pesto naredite tako, da v multipraktiku ali mešalniku pretlačite 2 skodelici sveže bazilike, strok česna, ščepec soli, 2 žlici pinjol, malo naribanega parmezana in malo oljčnega olja.

Zrezke iz piš­čančjega fileja posolite in popoprajte. Pecite jih na žaru, in sicer približno 8 minut (4 minute na vsaki strani). Vmes jih enkrat obrnite.

Premažite jih s pestom in postrezite.

3. Piščančji ražnjiči na žaru s pekočo arašidovo omako

Piščančja bedra brez kosti in kože nareži­­­te na koščke, velike 4 cm. Posolite, popoprajte in premešajte. Nataknite jih na lesene paličice in pecite na žaru približno 12 minut.

Omako naredite tako, da zmešate naribano lupinico in sok ene lime­te, 1 žlico arašidovega olja, 1 žlico sojine omake, 2 žlici strtega česna, 2 žlici sesekljanih listov kori­­­­andra ali peteršilja, ščepec kajen­­skega popra, 2 žlici arašidovega masla in eno sesekljano čebulo.

4. Piščanec v omaki iz citrusov

Omako naredite tako, da segrejete v ponvi lupino in sok ene limone ter koščke druge limone, pomaranče in grenivke.

Dodajte malo oljčnega olja, 1 žličko svežih lističev timijana, pol žličke strtega česna, 1 majhno naribano čebulo, sol in poper.

Kose piščanca brez kosti premažite z oljčnim oljem ter jih začinite s soljo in poprom. Specite v pečici ali na žaru. Postrezite z omako iz citrusov.

5. Piščanec Tikka z jogurtovo omako

Narežite piščančja bedra brez kosti in kože na 3 cm velike koščke. Prelijte jih z marinado iz pol skodelice jogurta, pol skodelice indijskih oreškov in s po 1 žličko mletega kardamoma, mletih koriandrovih semen, naribanega ingver­­­­ja in strtega česna.

Nato meso pecite na žaru, dok­­ler ne dobi zlatorjave barve oziroma ni pečeno.

Pri­­pra­vi­­­te še omako iz 1 skodelice jo­­­­gurta, 1 žličke strtega česna ter malo limoninega soka, soli in popra ter jo postrezite s piščancem.

6. Hamburger iz jagnjetine z dimljenim sirom

Razrežite 10 dag dimljenega sira na 4 rezine. Mleto jagnjetino razdelite na 4 dele, zavij­­­­­te vanjo kose sira in oblikujte hlebčke, tako da bo sir skrit v mesu. Hamburgerje posolite in popoprajte.

Pecite jih na žaru ali v ponvi, dokler ne postanejo čvrsti in hrustljavi (3 do 4 mi­­­nu­­­te po vsaki strani).

7. Pečene piščančje prsi s koriandrom in limeto

Zmešajte 3 žlice arašidovega olja z 2 žlicama sesekljanih listov kori­­andra (ali peteršilja), 1 žlico limetinega soka, 1 žlico sesekljanih šalotk, pol žličke kajenskega popra ter malo soli in popra.

Namažite polovico mešanice na dno ponve z debelim dnom, položite vanjo piščančje prsi, jih malo posolite in popoprajte ter obložite s preostan­­­­­kom mešanice.

Pokrijte in pecite, dokler ni meso pečeno. Okrasite s koriandrom in rezinami limete.

8. Piščanec na žaru s pasto Vasabi

Zmešajte skupaj strt česen, pol sko­­­delice riževega ali jabolčnega kisa, 2 žlici omake mirin (dobite na oddelku z eksotiko, lahko tudi izpustite), 2 žlici sojine omake, 1 žlico drobno naribanega ingverja, 1 žličko paste vasabi (dobite v trgovinah z zdravo prehrano, lahko nadomestite s hrenom v tubi) ter sol in poper.

Namažite kose piščanca z oljem in specite na žaru. Pogrejte omako, prelijte z njo kose pečnega piščanca in jih okrasite s sesekljano šalotko in listi koriandra.

9. Piščančji zrezki z zelišči

Segrejte pečico na 160 °C. Zmešaj­­te eno žlico sesekljanega svežega pehtrana, pol skodelice sesekljanega svežega kopra, pol skodelice sesekljanega svežega peteršilja ter malo soli in popra.

Položite piščančje zrezke v pekač in jih prelijte z oljčnim oljem, posujte z mešanico zelišč ter dodajte še 1 skodelico bistre kurje juhe.

Pecite približno 15 minut. Postrezite skupaj z omako od pečenja.

10. Piščančji zrezki v pikantni omaki

V veliki kozici segrejte 4 žlice arašidovega olja. Piščančje zrezke posolite in popoprajte ter jih povaljajte v mešanici moke in pol žličke kajenskega popra.

Piščančje zrezke pecite približno 6 minut, vmes jih enkrat obrnite. Vzemite jih iz kozice. Zdušite v kozici skodelico sesekljane čebule, dokler ne postane mehka. Dodajte 1 žlico nastrganega svežega ingverja, pol žličke muškatnega oreščka, 1 žličko mlete paprike, pol žličke mletega cimeta ter prilijte 1 skodelico bistre kurje juhe.

Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sesekljane koriandrove liste in limetin sok. Prelijte piščančje zrezke z omako.

11. Cesarska piščančja solata

Piščančje zrezke pecite na žaru. Solatno skledo natrite s česnom.

Pod toplo tekočo vodo temeljito operite 2 surovi jajci, ju ubijte in dobro stepite z vilicami. Dodajte 2 žlici limoninega soka in 6 žlic oljčnega olja. Vmešajte 2 žlici sesekljanih sardelnih filejev, 1 brizg worcestrske omake ter malo soli in popra.

Z omako prelijte natrgan radič, obložite solato s piščančjimi zrezki in sveže naribanim parmezanom.

12. Mediteranska morska solata

Fileje katerekoli čvrste bele ribe narežite na 1 cm velike koš­­čke in jih vrzite v osoljeno vrelo vodo. Po 30 sekundah dodaj­­te meso školjk in izlušče­­­nih surovih rakcev. Pokrijte s pokrovko, pustite stati 10 minut in odcedite.

Zmešajte morske sadeže in ribo s pol skodelice sesekljanega peteršilja, 1 žlico kaper, 1 sesekljano šalotko, soljo, poprom in malo oljčnega olja. Po oku­­­su dodajte še limonin sok in po potrebi še malo začinite.

13. Ata solata

Specite 6 rezin pancete in 2 piš­­čančja fileja ter ju sesek­ljajte. Sesekljajte pol rdeče čebule, paradižnik, avokado in trdo kuhano jajce.

Obložite sko­­­­delo ledenke z mesom, zelen­javo, jajcem in pol skodelice nadrobljene gorgonzole.

Z vi­lica­­­mi stepite malo oljčnega olja, malo balzamičnega kisa, sesekljano ša­­­­­lotko, sol, poper in 1 žličko dijonske gorčice. Zlijte na solato, premešajte in postrezite.

14. Morski pes na žaru z omako iz bazilike

Pripravite omako iz 2 žlic vode, 1 žlice sesekljanega česna, 2 žlic sojine omake, 2 žlic riževega kisa, 1 žlice sladkorja, 1 žlice drobno sesekljanega svežega čilija, ki ste mu odstranili semena, ter pol skodelice na rezance narezane sveže bazilike.

Zrezke iz morskega psa posolite in popoprajte. Specite na žaru, vmes enkrat obrnite. Zrezki bodo pečeni v 8 do 12 minutah, odvis­no od njihove debeline. Postrezite z omako.

15. Rakci z oljčnim oljem in obilo česna

Na zmernem ognju segrejte malo oljčnega olja. Dodajte 3 do 4 stroke na rezine narezanega česna in jih popecite, da posta­­nejo zlatorjave barve.

Povečajte ogenj in dodajte pol kilograma izluš­­čenih surovih rakcev. Začinite s soljo, porom, 1 žličko mlete kumi­­ne ter 1 žličko ostre paprike.

Premešajte in pecite, dokler rakci niso pečeni (5 do 10 minut). Okrasite s svežim peteršiljem.

16. Kitajski rakci Gong bao

Zmešajte 1 žlico šerija ali suhega belega vina, malo škroba ter kg izluščenih surovih škampov.

Segrejte 2 žlici repičnega olja in prepražite na njem nekaj posuše­­­ne­­ga čilija. Strite 2 stroka česna in ga dodajte k škampom skupaj z 1 žličko nastrganega ingverja. Pra­­­ži­­te 3 minute. Zmanjšajte ogenj. Do­­­­­­­­dajte 1 žličko sladkorja in 3 žli­­­ce sojine omake. Kuhajte še 5 minut.

Odstavite in vmešajte 1 žličko sezamovega olja in sesek­ljano šalotko ter okrasite z arašidi.

17. Lignji z regradom in čilijem

Vzemite kg lignjev in jim odrežite lovke. Telesa lignjev narežite na obročke, lovke pa prerežite na pol. Narežite 2 do 3 skodelice regrata oz. katerekoli sezonske solate.

Segrejte 3 žlice olja. Približ­no četrt minute pražite skupaj en sesekljan jalapeno in 1 žlico sesekljanega česna. Dodajte regrat in pražite približno 2 minuti, dok­ler ne oveni. Dodajte lignje in ščepec soli ter pražite naprej, dokler ne postanejo lignji neprozorno bele barve.

Postrezite z rižem.

18. V ponvi pečen losos z omako iz korenja in paste Miso

V multipraktiku zmešajte omako iz pol skodelice arašidovega olja, pol skodelice riževega vina, 3 žlic paste miso, 1 žlice sezamovega olja, 2 korenčkov in 2 do 3 cm dol­­gega koščka olupljenega svežega ingverja. Grobo zmeljite. Dodajte sol in poper.

V ponvi segrejete 2 žlici olja. Lososov file ­­solite in poprajte. Pecite v ponvi 4 minute, obrnite in pecite, dokler ni gotov. Postrezite z omako.

19. Mečarica na žaru s sadno salso

Za salso potrebujete papajo, man­­­go, ananas in (ali) lubenico, narezane na 1 cm velike koščke, ter po pol skodelice sesekljane paprike in rdeče čebule, 2 žlici sesekljanih čilijev, pol skodelice sesekljanih listov koriandra, 1 žlico oljčnega olja, 3 žlice limetinega soka in malo soli.

Mečarico posolite in popoprajte. Pecite jo na žaru 5 minut, obrnite in pecite naprej, dokler ni gotova. Postrezite s salso in rezinami limete.

20. Solata iz škampov na žaru s čilijem in baziliko

Škampe pecite na žaru, dokler ne postanejo čvrsti. Zmešajte skupaj 4 skodelice mešanice zelene solate z eno skodelico na koščke na­­­­trganih listov bazilike, skodelico naribane rdeče čebule in 1 sesekljano svežo kumaro.

Zmešajte skupaj sok 2 limet, 1 žlico tajske ribje omake, pol žličke kosmičev pekoče paprike, malo sladkorja in 1 žlico vode. Pre­­liv zmešajte z zeleno solato in zelenjavo. Obložite s škampi in postrezite.

21. Ribji fileti, pečeni v pečici

Segrejte pečico na 230 °C. Na­­­mo­­­­či­­­te ribje filete v mleko, jih odcedite in povaljajte v posoljenih in popopranih kruš­­­nih drobtinah

. Na dno pekača zlijte 2 žlici olja. Dodajte fileje in jih narahlo pokapajte z oljem. Pecite 8 do 15 minut, dokler niso pečeni.

Postrezite z rezinami limone.

22. Poširana grdoba (morska žaba)

V ponvi raztopite 3 žlice masla. Dodajte 2 na kocke narezana korenčka, 2 na kocke narezani čebuli, 2 na kocke narezani stebli zelene, 1 strt česen ter sol in poper. Kuhajte približno 8 minut, dokler iz zelenjave ne izpari tekočina.

Na zelenjavo položite dva 170 g težka fileta grdobe ter do­­­dajte 2 skodelici katerekoli jušne osnove. Zavrite, pokrijte in odstra­­­nite z ognja.

Pustite počivati kakih 10 minut, preden postrežete.

23. Pekoče pražena govedina

Goveji bočnik narežite na tanke, majhne rezine. Sesek­ljajte pol skodelice sveže bazilike in jo zmešajte z govedino.

Na eni žlici arašidovega olja pražite 2 stroka strtega česna, dokler rahlo ne porjavi. Dodajte meso z baziliko in pol žličke kosmičev pekoče rde­­­­če paprike in pražite še 2 minuti. Do­­­­­dajte 1 žlico sojine omake in sok limete po okusu. Postrezite.

24. Fajitas z rakci in omako Guacamole

Pražite 2 stroka strtega česna, dokler ne postane hrustljav. Dodajte olupljene rakce, jih posolite in popoprajte ter pecite pri­­­bližno 3 minute, dokler ne izgine rožnata barva.

Avokado pretlačite skupaj z 2 žlicama drobno nastrgane šalotke ali čebule, 1 žličko česna, 1 žličko sesekljanega čilija, brizgom limoninega soka, soljo in poprom.

Rakce in omako guacamole postrezite na pogretih tortiljah.

25. Tunina na žaru s koruzo in paradižnikom

Za omako segrejete v kozici 1 žličko oljčnega olja. V kozici 2 minuti pecite koruzna zrna 4 koruz (ali 2 skodelici zamrznjene koruze), dok­ler ne dobijo zlatorjave barve.

Dodajte 2 sesekljana paradiž­­­nika, malo soli in popra, 1 žličko mlete kumine in pol žličke kajenskega popra. Kuhajte pol minute in odstavite z ognja.

Tunino posolite in popoprajte ter rahlo ali povsem prepecite na žaru, po okusu. Vmes en­­­­krat obrnite. Postrezite s prilogo.

26. Fileti škarpene po mlinaričino

Segrejte oljčno olje. Ribje filete posolite in popoprajte ter jih povaljajte v moki. Pecite 3 minute, dokler ne postanejo zlatorjave barve, in obrnite.

Po drugi strani jih pecite 2 do 4 minute, dokler ne postane meso čvrsto na otip. Pokapajte z limoninim sokom in oljčnim oljem ter potresite s sesekljanim peteršiljem.

27. Pražena telečja jetra

Če ste ljubitelj jetrc, si jih od časa do časa le privoščite. Telečja jetrca narežite na 2 cm debele rezine. Segrejte 2 žlici masla. Jetra posolite in po­­­­­­­­­poprajte ter jih povaljajte v moki.

Pražite jih približno 2 minuti, obrnite in pecite, dokler niso gotova. Postrezite s pe­­­ter­­­šil­jem in limono.

28. Zrezki po vietnamsko

V multipraktiku zmešajte 1 žlico ribje omake, 1 žličko popra, 1 žli­č­ko sladkorja, 1 majhen čili, ki smo mu odstranili semena, 2 žlici limetinega soka, 2 stroka česna, 2 sesekljani šalotki, pol skodelice sesekljane sveže mete ali bazilike, pol skodelice sesekljanih listov koriandra in sol. Meljite, dokler ni drobno sesekljano.

Goveji zrezek specite na žaru, ga zrežite na rezi­­­ne in postrezite na posteljici iz ze­­­­­­lene solate skupaj z omako.

29. Praženi rakci z indijskimi oreščki

Zmešajte olupljene surove rakce, malo sladkorja, 1 žlico sojine omake, 1 na rezine narezan strok česna ter po 1 žličko soli in sezamovega olja.

Sesekljajte kitajsko zelje, pri čemer steb­la ločite od listov. Segrejte ma­­­lo arašidovega olja in na njem prib­ližno 2 minuti pecite rakce v mari­­nadi. Vzemite jih iz ponve, dodaj­­­te vanjo 1 žlico nastrganega ingverja, pol skodelice indijskih oreščkov ter sesekljana stebla zelja. Pražite, dokler jed ne postane hrustljava in rjave barve.

Dodajte liste zelja in 1 skodelico vode ali sakeja. Ku­­­hajte, dokler ne izpari skoraj vsa tekočina.

Rakce stresite nazaj v kozico ter dodajte skodelico sesekljane šalotke, 1 žličko sladkorja in 1 žlico sojine omake. Ku­­­hajte še 1 minuto in postrezite.

30. Govedina na žaru z meto

Govejo ledvično pečenko približno 10 minut pecite na žaru (znotraj naj bo še malo krvava).

Zmešajte 4 skodelice ledenke z 1 skodelico na­­­trganih lističev mete, skodelico naribane rdeče čebule in 1 kuma­­­ro, narezano na kocke.

Zmešajte skupaj sok 2 limet, 1 žlico sojine omake, pol žličke kajenskega popra in 1 žlico vode. Govedino narežite na tanke rezine, mesni sok dodajte omaki.

Meso postrezite na solatni posteljici in prelijte z omako.

31. Nabodala s piščančjim mesom, klobaso in zelenjavo

Piščančji file in klobaso, ki vam je naj­­­­­­­­bolj pri srcu, narežite na 3 cm velike koščke. Nareži­­­te jajčevec na 3 cm velike koščke in 2 papriki na 5 cm velike koščke. Limono narežite na osminke. Sestavine izmenično natikajte na lesene paličice. Posolite in poprajte.

Pe­­­­­cite na žaru 10 do 15 minut. Pogrejte limono in iz­­tisnite njen sok po nabodalih.

32. Perutničke Terijaki

V kozici zmešajte malo sojine omake,malo sakeja ali polsladkega belega vina, maloe mirina in malo sladkorja. Povrevajte, dokler se ne zgosti.

Piščančje perutničke pecite na žaru (obračajte jih na 2 do 3 minute), dokler niso povsem prepečene, vmes pa jih oblivajte z omako. Postrezite.

33. Mleta svinjina z grahom

Na malo oljčnega olja prepražite mleto svinjino, dokler ni zapečena zlatorjavo oziroma hrust­­­ljava. Svinjino vzemite iz ponve ter odlijte vso maščobo razen 2 žlic.

Na maščobi približno 3 minute do meh­­­­kega pražite sesekljano čebu­­lo in 1 žlico strtega česna. Dodajte 1 žličko mlete kumine in pol skodelice sesekljanih paradižnikov ter kuhajte 10 minut. Vmešaj­­­te 2 skodelici graha in kuhajte pri­bliž­no 8 do 10 minut.

Svinjino dajte nazaj v kozico, posolite in popoprajte ter okrasite z listi koriandra ali peteršilja.

34. Dušena svinjska ribica z limono in peteršiljem

Svinjsko ribico narežite na malo več kot 1 cm debele kose in jih potolcite s kuhinjskim kladivom, da se še nekoliko stanjšajo.

V ponvi segrejte malo oljčnega olja. Svinjske medaljone po­­­­­valjajte v osoljeni in popoprani moki. Pecite jih 5 minut ali še manj in vmes enkrat obrnite. Meso vzemite iz ponve.

Odlijte maščobo in dodajte pol skodelice suhega belega vina ter kuhajte, dokler vino skoraj povsem ne izpari. Dodajte limonin sok in nekaj kaper. Meso prelijte z omako. Postrezite s peteršiljem in rezinami limone.

35. Tajska pražena svinjina

Svinjski kare narežite na majhne koščke in jih približno 3 minute pecite na malo araši­­­­do­­­­­vega olja, dokler ne izgine rož­na­­­ta barva. Vzemite jih iz ponve.

Pri­­­­bližno 10 sekund pražite pol žlice strtega česna. Dodajte pol kg sesekljane špinače in kuhajte, dok­ler ne oveni. Dodajte svinjino, 2 žlici tajske ribje omake in sok pol limete.

Premešajte in postrezite.

36. Pečena jagnjetina z blitvo

Posolite in popoprajte 2 debelejša jagnječja zrezka in ju pecite približno 10 minut, vmes ju enkrat obrnite. Odrežite stebla od zelenih delov blitve in jih sesek­ljajte.

V majhni posodi segrejte 2 žlici oljčnega olja, stresi­­­­te nanj stebla blitve in jih skuhajte do mehkega. Dodajte še sesekljane liste blitve, pokrijte posodo in parite zelenjavo še nekaj minut. Posolite in popoprajte.

Jagnjetino postrezite s kupčkom blitve in nekaj rezinami limone.

37. Jagnječji medaljoni s šalotko, pehtranom in rdečim vinom

Jagnječje steg­no narežite na 2 cm debele zrezke ter jih posolite in popoprajte. V ponvi segrejte 1 žlico masla in na njem pecite jagnjetino 4 do 5 minut, dokler ne postane lepo rjava. Vze­­­­­mite meso iz ponve.

Dajte vanjo 1 žlico sesekljane šalotke in jo pražite 2 minuti. Dodajte 1 žlico sesekljanega svežega pehtrana in pol skodelice rdečega vina ter povrite tekočino do polovice.

Vme­­­­­šajte 1 žlico masla in ves sok, ki ga je spustila pečena jagnjetina. Jagnjetino postrezite z omako.

38. Beli fižol z zeljem in šunko

V vreli in osoljeni vodi kuhajte 3 sko­­­delice grobo sesekljanega zel­ja, dokler ne postane mehko. Segrejte 2 žlici oljčnega olja in na njem približno 5 minut dušite 2 skodelici sesekljanega pora in 1 sesekljano steblo zelene.

Dodajte 2 vejici svežega timijana, pol skodelice sesekljane šunke, 1 skode­lico bistre kokošje juhe, 3 skode­­­lice belega fižola in zelje. Posolite in popoprajte.

Kuhajte, dokler ni jed primerno pogreta. Postrezite z naribanim parmezanom.

39. Svinjska ribica na žaru

Svinjsko ribico natrite s pasto miso in jo približno 10 do 15 minut pecite na žaru, dokler ni na zunaj hrustljava in rjavo zapečena, v sredi­­ni pa še vedno rahlo rožnate barve.

Pustite jo stati 10 minut. Narežite jo na dober centimeter debele rezine in postrezite.

40. Ražnjiči z jagnjetino in papriko z jogurtovo omako

Zmešajte 1 žlico oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 žlico strtega česna, sol in poper.

Narežite jagnjetino brez kosti na 5 cm velike koščke, 2 papriki na 3 cm velike koščke in 6 srednje velikih čebul na četrtine. Izmenično nataknite sestavine na lesene paličice.

Premažite ražnjiče z marinado in jih specite na žaru. Vmes jih dvakrat ali trikrat obrnite. Zmešajte 1 skode­­­­­lico jogurta z 1 žlico strtega česna, sokom 1 limone, soljo in poprom.

Omako postrezite skupaj z ražnjiči.

41. Španska česnova klobasa Chorizo s fižolom

Klobase chorizo (ali kulena ali kake druge rahlo pikantne klobase s papriko) narežite na kocke in zmešajte v loncu s 4 sko­­­delica­mi belega fižola, začinjenega s suhimi kosmiči čilija ali pekoče rdeče paprike.

Pogrevajte 10 minut na srednjem ognju, po potrebi še malo začinite in postrezite.

42. Pečenica z rožmarinom in limono

Segrejte pečico na 230 °C. Položi­te pečenice na 4 vejice rožmarina, ki ste jih položili v pekač. Pečenice narežite z nožem. Pecite jih pri­­­­­bližno 15 minut in vmes enkrat obrnite.

Obložite jih s rezinami 3 olupljenih limon. Pecite še 10 minut ozi­­roma dokler niso klobase pečene. Postrezite jih z rezinami limone.

43. Telečji zrezki z rožmarinom in parmezanom

V skledi zmešajte pol skodelice svežega naribanega parmezana, pol sko­­delice krušnih drobtin, 1 žlico sesekljanega svežega rožmarina ter sol in poper.

Segrejte malo oljčnega olja. Telečje zrezke povaljajte v mešanici z drobtinami. Pecite jih manj kot 5 minut oziroma dokler ne porjavijo. Vmes jih enkrat obrnite. Postrezite s krhlji limone.

44. Špageti karbonara

Specite 100 g slanine (približno 8 rezin), jih odcedite in sesekljajte. Stepite skupaj 2 jajci in 1 skodelico naribanega parmezana. Špagete vrzite v slano in vrelo vodo in jih kuhajte, dokler niso navzven mehki, na sredini pa še čvrsti.

Odcedite testenine in jih zmešajte z jajčno mešanico (brez skrbi, jajca se bodo 'skuhala' na vročih špagetih). Dodajte slanino in obilo sveže mletega popra.

45. Pečena jajca s špinačo

Segrejte pečico na 180 °C. V vreli in osoljeni vodi 1 minuto kuhajte 1 kg špinače. Odcedite, ohladite, ožemite in sesekljajte špinačo.

V pekaču segrejte 3 žlice masla in pretresite, da se maščoba enakomerno razporedi. Oblikujte špinačo v 8 gnezd. V vsakega ubijte 1 jajce. Posolite in popoprajte ter posujte s parmezanom in kruš­nimi drobtinami.

Pecite v pečici 15 do 20 minut oziroma dokler beljaki ne zakrknejo in se rumen­jaki ne zgostijo.

46. Telečji medaljoni

Štiri telečje zrezke posolite in popoprajte ter pokapajte z malo limoninega soka. Segrejte 3 žlice oljčnega olja. Povaljajte zrezke v moki in jih pecite eno ali dve minuti na vsaki strani, dokler ne porjavijo.

Vzemite zrezke iz kozice. Vanjo dajte na rezine narezano limono in prilijte 1 skodelico suhega belega vina ter pol skodelice bistre kokošje juhe. Zavrite in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.

Dajte teletino nazaj v ponev, jo prelijte z omako in pogrejte. Dodajte nekaj kaper in postrezite.

47. Hamburgerji iz sira in fižola

V multipraktiku zmešajte 2 sko­­­de­­­­­lici odcejenega fižola (belega, rjav­­­­­­ega, rdečega ali čičerke), na četrtine narezano čebulo, pol skodelice ovsenih kosmičev, pol skodelice naribane mocarele, 1 žlico čilija, jajce, sol in poper.

Zmeljite v aparatu, dokler ni zmes grobo sesekljana, in dodajte tekočino, da bo bolj kompaktna. Oblikujte v polpete.

Segrejte olje. Peci­­­te jih kakih 5 minut po eni strani, do­­­k­ler ne porjavijo. Spe­­­ci­te jih še na drugi strani, dokler ne po­­stanejo čvrsti in zapečeni.

48. Juha iz črnega fižola s pivom

Na 2 žlicah vročega olja približno 5 minut pražite sesekljano čebulo, dokler se ne zmehča. Dodajte 1 žlico strtega česna in 2 žlički mlete kumine ter pražite še eno minuto.

Dodajte 3 skodelice črne­­­ga fižola iz konzerve (odcejenega), 1 pločevinko piva ter sol in poper. Zavrite, zmanjšajte ogenj in med občasnim mešanjem kuhajte še 10 minut.

Polovico juhe pretlačite s paličnim mešalnikom in dajte nazaj v lonec. Dodajte svež limetin sok in postrezite.

49. Umešana jajca s prekajenim lososom

Stepite skupaj 4 jajca, 2 žlici mle­­ka ali smetane ter sol in poper. Segrevajte 2 žlici masla, dokler se ne speni. Dodajte jajca in zmanjšajte plin. Potiskajte jajčno zmes od roba proti sredini in jo ves čas, vendar rahlo mešajte.

Dodajte pol skodelice na koščke natrganega prekajenega lososa. Takoj ko jaj­­­­ca zakrknejo, jih umaknite s plina. Okrasite s kislo smetano.

50. V pečici pečena mečarica z grahovim pirejem

Segrejte pečico na 260C. Sku­­­hajte 2 skodelici graha, dokler ni mehak. Pretlačite grah skupaj z eno žlico nastrganega ingverja. Dodajte toliko vode ali smetane, da boste dobili pire, gost kot čvrst jogurt.

V pekaču segrejte 2 žlici oljčnega olja. Položite vanj zrezke mečarice ter jih posolite in popoprajte. Pecite jih 3 do 5 minut, dokler ne porjavijo, in obrnite. Pecite v pečici še 5 do 10 minut.

Pogrejte grahov pire z 2 žlicama masla in postrezite z ribo.

Vida Voglar, foto: Jeff Harris

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri