Hranila, ki zastrupljajo organizem

14. 9. 2012 | Marko Mrak
Deli
Naše nezdrave prehranjevalne navade so glavni razlog za toksifikacijo našega telesa.

Prehrana, vnos hranil in naše prehranjevalne navade so glavni razlogi za toksifikacijo našega telesa. Naštevamo pet razlogov, zakaj določena hranila niso zdrava za naš organizem.

Včasih smo v dilemi, saj državne institucije še vedno reklamirajo porabo hranil, čeprav poznamo njihove škodljive vplive. Dober primer je mleko, ki je še vedno živilo, ki spada v zdrav 'paket' hranil.

Mleko

Lahko bi rekli, da je mleko eden izmed prvih hranil, ki povzročajo alergijske reakcije. Mleko je izdelek za teličke, ki potrebujejo veliko hormonov in hranil za rast, ni pa primerno za človeka.

Že v otroštvu pri večini prebivalstva (75 odstotkih) telo preneha proizvajati laktazo encim, ki v našem telesu pomaga razgrajevati laktozo (mlečni sladkor). Laktazino pomanjkanje imenujemo intoleranca na laktozo, kar povzroča diarejo, slabost, napetost in napenjanje.

Priporočam izogibanje mleku in mlečnim izdelkom, če ste občutljivi na mlečne beljakovine, saj telo obravnava mleko kot napad na telo, s tem aktivira protitelesa in preobremeni jetra, ki čistijo telo.

Alternative:

  • riževo mleko
  • kvinojino mleko

Pšenica

Je hrana, ki je najbolj navzoča v naši prehranjevalni verigi, vendar je tudi hranilo, ki povzroča alergijske reakcije zaradi vsebnosti beljakovine, imenovane gliadin (tip glutena).

Prehrana, ki se v telesu ne more prebaviti, prehaja skozi trebušno steno in  poveča toksine v krvi.

Pomembno je, da se izognete uživanju pšenice in pšeničnih izdelkov v času detoksifikacije, saj gliadin povzroči še višji nivo toksinov v krvi.

Če se boste po sedemdnevni detoksični prehrani počutili bolje, potem se izogibajte hrani, ki vsebuje gluten. Oves vsebuje gluten, vendar ima beljakovina gliadin podobnosti, ki pri 80 odstotkih ljudi ne povzroči alergijskih reakcij, ne glede na to, da so preobčutljivi na gluten.

Alternative:

  • oves
  • ajda
  • koruza
  • kvinoja
  • riževa moka
  • proso
  • čičerikina moka

Kava

Najbolj priljubljeno in razširjeno poživilo na svetu!

Vzrok za detoksifikacijo in zastrupljanje telesa je zagotovo kava, ki jo popijemo v velikih količinah in deluje na živčevje andrenalin in dopamin, ki po definiciji delujeta momentalno in se nato znižata, kar kava preprečuje adenozinu, da bi zagotovil znižanje dopamina, s tem pa posledično znižal izločanje adrenalina.

Več kav, več energije, bi lahko rekli, vendar več kav pomeni manj energije, saj telo ne more v nedogled proizvajati velike količine adrenalina, in zgodba o stimulansu je tu zaključena in ovržena. Več kav pomeni večjo škodo za telo, manj energije in večjo dehidracijo!

Alternative:

  • zeleni čaj (ne več kot dve skodelici na dan)
  • roibuš čaj
  • limonin čaj
  • zeliščni čaji
  • voda

Alkohol

Med čiščenjem organizma se izogibajte alkoholnih pijač! Več alkohola kot popijete, več antioksidantov potrebujete za čiščenje organizma.

Jetra so glavni dejavnik v razgradnji alkohola s pomočjo oksidacije acetil dehida, ki neškodljivo izloči alkohol iz telesa. Če encim preobremenimo, se v telesu tvori zelo toksična substanca, ki vodi v ketoacidozo, ki povzroči preveliko kislinsko stanje organizma, posledično se pivci hitreje starajo, imajo več težav s prebavili, jetri, spominom, koncentracijo, motoriko … povzroča odvisnost in dehidracijo.

Aternative:

  • sokovi
  • smutiji

Marko Mrak, vrhunski osebni in kondicijski trener

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek