Zdravilne lastnosti kumar

2. 8. 2010
Deli
Zdravilne lastnosti kumar

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo obilje mineralov in vitaminov, zaradi oblike in zaščitne lupine se dobro obnesejo na potovanjih in kampiranjih.

Hranilna sestava

  • Kumare so pravzaprav zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja kar do 97 odstotkov njihove teže.
  • Vsebujejo veliko bazičnih rudnin, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija.
  • Z njimi boste pojedli ali popili tudi neobičajno veliko protirakavega mikrominerala selena, in sicer kar do 60 mikrogramov na 100 gramov. Če so bila seveda tla, na katerih so rasle, dobro preskrbljena z njim.
  • Po vsebnosti vitaminov ne izstopajo. Največ jih je v lupini, zato jih raje ne lupite. Med številnimi drugimi vitamini vsebujejo tudi malo vitamina E.
  • V lupini so tudi nekateri rastlinski fitosteroli (hormoni), ki znižujejo holesterol.
  • Silicij, ki ga je v primerjavi z drugo zelenjavo v kumarah razmeroma veliko, spodbuja čistilna dogajanja v telesu.

Zdravilne lastnosti

  • V telesu učinkujejo izrazito bazično, zato so odlična hrana za dosego primernega kislinsko-bazičnega ravnovesja, o katerem danes tako veliko govorimo.
  • Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa.
  • Pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preob­remenjena jet­ra in žolčnik.
  • Pospešujejo prebavo in vas zaradi velikih vsebnosti selena varujejo pred rakom.
  • Z rednim uživanjem lahko ob spremembi prehranskih navad z njihovo pomočjo odpravite celo ledvične ali žolčne kamne.
  • Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa.
  • Uravnavajo krvni sladkor in s tem močno razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. So še posebej primerna hrana za sladkorne bolnike.

Izberite prave

  • Kumare, ki jih najdete v nekaterih trgovinah, po navadi prihajajo iz intenzivne pridelave in so zaradi daljše obstojnosti povoskane. Zato raje izberite naravno pridelane, ki jih največkrat dobite na tržnicah ali na okoliških kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo različnih vrst zelenjave.
  • Svežo kumaro boste prepoznali po napeti in gladki lupini enakomerne barve. Pred nakupom pa jo vseeno še malce pretipajte. Dobri in sveži plodovi so na otip enakomerno čvrsti po celotni površini.
  • Ko dosežejo primerno velikost (glede na namen), jih morate redno trgati, s čimer boste spodbudili nastajanje novih plodov.
  • Na domačem vrtu jih izdatno zalivajte, sicer vas znajo presenetiti z neprijetnim, grenkim okusom.
  • V hladilniku lahko sveže kumare brez težav shranite nekaj dni, celo teden in več.
  • Če na počitnicah nimate hladilnika, boste njihovo svežino ohranili tako, da jih boste s pecljem navzdol postavili v posodo (vedro) z vodo na dnu.

Priprava in uporaba

  • Sveže iztisnjen sok je zakon. Naravni izotonični napitek pomaga tudi v najhujši vročini. Osvežilna, bazična in zaradi velike vsebnosti selena močna protirakava pijača je v poletnih dneh skoraj obvezna! Še okusnejši je v kombinaciji s svežim korenčkovim sokom.
  • Temne podočnjake in otekle očesne mešičke lahko skrijete s pomočjo tankih kumaričnih kolobarjev, ki si jih za 10 minut položite na utrujene oči.
  • Mlade liste in poganjke lahko pripravite kot zelenjavo ali dodatek k solatam.
  • Če je le možno, jih ne kuhajte, saj s tem izgubijo velik del zdravilnih lastnosti. Pripravite jih presne. Odlični so kumaričin sladoled, različne juhe iz surovih kumar in solata.

Tzatziki

Ne smemo pozabiti na tzatziki ? slavni grški oz. turški namaz iz kumar in čvrstega jogurta.

Priprava: Kumare drobno narežite, odcedite odvečno vodo, dodajte drobno sesekljan česen po okusu ter preostale začimbe po receptu in dobro zmešajte s čvrstim grškim jogurtom, ki ga dobite tudi pri nas. Postrezite ga na rezinah svežega polnozrnatega kruha ali pa z njim nadevajte pogrete pšenične tortilje.

Tarator

Tarator je hladna kumarična juha, ki vam jo postrežejo v vsaki bolgarski restavraciji, ki spoštuje tradicijo.

Priprava: Potrebujete skodelico kislega mleka, pol skodelice zelo drobno narezanih kumar, jedilno žlico oljčnega olja, dva tanko narezana stroka česna, žlico zmletih orehov in ščepec zdrobljenih koprovih listov. Kislo mleko razredčite z vodo, prelijte v primerno veliko posodo in dodajte preostale sestavine. Ponudite dobro ohlajeno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord