Kopriva je zdravilna rastlina, ki vsebuje številne mineralne snovi in še mnogo drugih sestavin, ki blagodejno vplivajo na zdravje.
Koristna rastlina
Pripravki iz koprive krepijo telo, saj spodbujajo izločanje vode iz telesa, čistijo kri in lajšajo marsikatero zdravstveno težavo. Rastlina vsebuje kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor, silicij; vitamine: A, B, C in K1; flavonoide in serotonin.
Uporaba:
- Zaradi vsebnosti kalija in flavonoidov čaj iz listov koprive povečuje izločanje vode iz telesa, koprive prav tako poživljajo presnovo in urejajo črevesno mikrofloro.
- S čajem iz kopriv lahko odpravimo pomladno utrujenost ali blažimo menstrualne težave, seneni nahod in posledice alergij.
- Grgranje čaja iz kopriv pomaga pri vnetjih v ustni votlini.
- Obkladki zaradi zdravilnih snovi v koprivah blažijo otekline in vnetja.
Lahko pa si priviščite
Koprivno juho s pinjolami, kot jo pozna slovenska kuhinja
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 l kokošje juhe,
- 250 g mladih kopriv,
- 80 g masla,
- 30 g moke,
- 30 ml smetane za kuhanje,
- 90 g pinjol,
- sol in poper,
- muškatni orešček.
Priprava:
Koprive očistite, operite in v vreli slani vodi kuhajte približno 10 minut. V ponvi brez dodatne maščobe prepražite pinjole. Kuhane koprive odcedite in zmeljite v električnem mešalniku.
V posodi razpustite maslo, dodajte moko, jo spenite ter zalijte z juho.
Dodajte koprive in vse skupaj kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na koncu umešajte smetano.
Juho nalijte na krožnike ali v skodelice in jo potresite s prepraženimi pinjolami.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?