Koprivni kruhki

Koprivni kruhki (foto: Osebni arhiv | Katja Mrzel) Osebni arhiv | Katja Mrzel
29. 4. 2012

Vedno bolj je cenjeno vse, kar je divjega. Vedno več nas je, ki dajemo prednost naravnemu pred gojenim. Razlogi so vsaj trije: je zdravo, okusno in še zastonj. Čaj iz svežih ali posušenih koprivnih listov nas poživi in prebudi, pripravimo pa lahko tudi odlične koprivne kruhke.

Na našem vrtu smo do kopriv spoštljivi tako kot do žlahtnih cvetic. Ko pride pomlad in poženejo po gredicah in okoli vrtne lope, jih začnemo pridno nabirati.

Razveselimo se vsakega novega grmička, ki požene iz zemlje, saj so koprive vsestransko uporabne in za zdravojedce nadvse dragocene. Koprive preženejo pomladansko utrujenost, poživijo našo presnovo, očistijo kri, okrepijo jetra in poskrbijo za večjo odpornost našega telesa.

Čaj iz svežih ali posušenih koprivnih listov nas poživi in prebudi. Še bolje je koprive zaužiti kar surove, ne le v čaju. Dodamo jih vsakdanjim sadno-zelenjavnim smoothijem ali iztisnjenim sokovom, iz njih pripravimo okusen namaz s skuto in čemažem ali pa zapeljiv preliv za solato s konopljinimi semeni in najljubšim oljem.

Seveda koprive lahko tudi kuhamo. Če se le da, v čim manj vode, ki jo uporabimo do zadnje kapljice, saj se je vanjo ujela zakladnica koristnih mineralov in vitaminov.

Pripravimo jih kot špinačo ali pa jih dodamo špinači. Z malo krompirja pripravimo slastno kremno juho. Z dobrim mešalnikom iz kopriv in še kakšnega zelenja pripravimo zdrav pesto, s katerim prelijemo testenine ali premažemo popečen kruhek.

Ker kopriva nima izrazitega okusa, ji za družbo izberemo bolj aromatične zeli, kot so čemaž, bazilika, regrat ali rukola.

Vedno bolj je cenjeno vse, kar je divjega. Vedno več nas je, ki dajemo prednost naravnemu pred gojenim. Razlogi so vsaj trije: je zdravo, okusno in še zastonj.

Zato – pot pod noge. Odpravimo se na trgatev kopriv. Koristen pripomoček pri nabiranju bodo rokavice, razen če vas ne pesti artritični revmatizem. V tem primeru stisnite zobe in pustite, da vas koprive pošteno opečejo. Menda pomaga.

Koprivni kruhki

Sestavine za 16 kruhkov:

  • 500 g mehke pirine moke
  • pire iz 1 kuhanega krompirja
  • 50 g koprivnih listov, ki jih na hitro povremo v 2 dl vode in skupaj z vodo, v kateri so se kuhali, gladko zmeljemo v mešalniku
  • 1 čajna žlička soli
  • 3 jušne žlice oljčnega olja in še malo olja za premaz kruhkov
  • ½ zavitka svežega kvasa
  • sezam, mak, bučnice ali sončnice za posip

Priprava:

1. V veliko skledo presejemo moko, ji dodamo vse preostale sestavine, razen semen za posip.

2. Zgnetemo mehko in voljno testo, po potrebi dodamo še malo vode.

3. Testo pustimo vzhajati eno uro, potem ga stresemo na podlago za valjanje in oblikujemo 16 malih kruhkov.

4. Vsak kruhek namastimo z oljem in potresemo s semeni. Z dlanjo semena nežno pritisnemo v testo.

5. Kruhke zložimo na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo približno 45 minut.

6. Medtem pečico ogrejemo na 175 stopinj.

7. Kruhke pečemo približno 30 minut.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa

Značke: kopriva