Krvavice za zajtrk?

24. 11. 2010

Tokrat pa bom govorila o hrani na potovanjih. Kaj bomo jedli, ko bomo na poti, je velikokrat izziv, predvsem kadar hujšamo. Veliko mojih strank med programom hujšanja odide na službena ali zasebna potovanja in skoraj vsi mi zastavijo podobna vprašanja. Kaj če ne najdem ničesar, razen McDonaldsa ali sendvičev? Kje bom dobila zelenjavo?

Zato sem sestavila nekaj osnovnih pravil, kako se prehranjevati, ko ste zunaj udobja svojega doma.

Zajtrk: če imate možnost zajtrkovati v hotelu, si to tudi privoščite. Tako si boste zjutraj zagotovili večino energije, ki ji boste potrebovali čez dan. Če zjutraj dobro jeste, imate tudi večjo možnost, da se boste uspešno uprli vsem morebitnim slanim in sladkih pastem čez dan. Najboljše je zajtrk začeti s sadjem. Če spijete naravni pomarančni sok, pojeste hruško in jabolko ste skoraj pokrili potrebo telesa po sadju za en dan.

Pred kratkim sem tudi sama odpotovala v deželo, ki slovi po svojih zajtrkih – v Veliko Britanijo. Zajtrke sem vedno začela s sadjem, za vsak slučaj, ker nikoli nisem vedela, kako se bo dan odvil. Ker pa sem goreč pristaš spoznavanja lokalnih navad, bi pravzaprav prekršila svoja načela, če bi namesto slavnega angleškega zajtrka jedla svoje običajne kosmiče, sem si govorila.

Kdaj bom sicer imela priložnost za zajtrk jesti gobice, ocvrti kruh in ocvrti pire krompirček (hash browns)? Slanino in jajca lahko sicer jem doma, toda ali ne bi bilo nespoštljivo do gostiteljev, če bi bila izbirčna in izpustila kakšno bistveno sestavino zajtrka? Zaradi tega sem za zajtrk poleg vsega jedla tudi krvavice – black puding. Mmmm …

Pa smo že pri malici. Ker je zlato pravilo zdravega prehranjevanja jesti na tri ure, malice seveda nisem mogla izpustiti. Načeloma bi za malico zadostoval smuti ali sadež, kar toplo priporočam vsem, ki se odpravljate na potovanja. Sama pa sem raje pojedla nekaj, kar v Sloveniji še vedno velja za eksotično hrano – suši.

V Veliki Britaniji suši lahko kupite v vsakem supermarketu, kakor tudi na skoraj vsaki bencinski črpalki. Je tako pogost prigrizek kot pri nas sendvič. Suši, torej, sem se odločila in razmišljala, kako se bo to vklopilo v moja pravila o zdravem prehranjevanju. Nato sem se spomnila, da je prva malica čas, ko se lahko malo pregrešiš (predvsem v količini hrane), saj je šele začetek dneva in ima telo še dosti časa, da pregreho pokuri.

Kosilo: ko si na poti, je po navadi, razen če nimaš polnega penziona ali neomejenega budžeta, malo težje dobiti kakovostno polnovredno hrano z veliko zelenjave. In tu se pokažejo prednosti hitre hrane. Ker smo veliko potovali po državi, smo tu in tam jedli tudi pri McDonaldu. Čeprav nerada, moram priznati, da je ravno tu, mogoče z malo znanja, kar dobro jesti.

Chicken burger in mocarelina solata imata skupaj manj kot 500 kcal, 21g maščob in kar nekaj vlaknin. Popolnoma sprejemljiv obrok, če se seveda odpoveste vsem sladkim napitkom in ocvrtemu krompirčku. Nasvet, ki vam bo pomagal pri ohranjevanju teže na poti, je, da ob vsaki priložnosti poleg preostale hrane jeste zraven tudi solato. Prav zaradi vlaknin je takšen obrok v McDonaldu bolj primeren kot klasičen sendvič s sirom in salamo.  

In že smo pri popoldanski malici. Če imate neurejen prehranjevalni ritem, kot se to na potovanjih rado zgodi, potem popoldne ni najbolj priporočljivo jesti veliko ogljikovih hidratov. Ti telesu zagotavljajo energijo, ki pa ste je verjetno do popoldneva uskladiščili že dovolj. Čas je za beljakovine.

Jogurt, malo skute, kakšen orešček, malo pršuta, če ga lahko dobite, vse to so primerne rešitve za popoldansko malico. Mene pa je tokrat čakal cream tea. Krasno, pomislim, pravi angleški čaj s smetano namesto mleka. Koliko smetane pa lahko dajo v čaj, se sprašujem, ko čakam za mizo v značilni angleški čajnici. In potem veliko presenečenje.

Cream tea ne pomeni, kot sem sprva mislila, čaja s smetano, ampak pravi angleški čaj z dvema čajnima kolačema, velikima kot velik mafin, maslom, marmelado in stepeno smetano. Postopek je sledeč: kolaček prerežeš, polovico namažeš z maslom, nato z marmelado in na koncu še s stepeno smetano.

Drugo polovico položiš na namazan del kot sendvič in poješ. Enako ponoviš s preostalim kolačkom. In če ostane v trebuhu še kaj prostora, lahko spiješ tudi čaj. Če sem našla opravičilo za vse svoje prejšnje obroke, za cream tea nimam izgovora. Ob takšni količini kalorij in maščobe bi lahko brez težav živela dva dni.

Kaj pa večerja? Lažja je, boljša je. Več zelenjave kot vsebuje, bolj blagodejno bo delovala na vaše telo, predvsem na črevesje. Veliko strank, predvsem žensk, se pritožuje zaradi prebavnih težavah na potovanjih. Temu se lahko izognete, če na dan pojeste vsaj eno veliko skledo solate. In tokrat sem svoj nasvet poslušala tudi sama.

Za večerjo sem pojedla veliko skledo solate. Vendar pa so moji angleški gostitelji menili, da zaradi dnevnih obveznosti ves dan nismo jedli nič 'pametnega' in da moramo zvečer to nadoknaditi. Kako lahko to naredimo bolje kot s pravim velikim steakom, in to na angleški način? Seveda nisem hotela užaliti gostitelje in po solati je sledil odlično pripravljen, velik, še malo krvav, a na zunaj hrustljavo zapečen kos mesa.

Ko sem legla v posteljo, sem se počutila zelo dobro. Moj prebavni sistem pa verjetno malo manj, a sem se določila, da ga tokrat ne poslušam. Nahranila sem telo in dušo, spoznala lokalne specialitete, se pustila zapeljati maslu, smetani, pecivu in hrustljavemu mesu, vse v enem dnevu – in občutek je odličen.

Nauka zgodbe ni, včasih je dobro samo uživati.

Mojca Cepuš, nutricionistka
Befit – vaš košček zdravja