Kurja juhica – najboljša pri prehladu!

29. 10. 2012
Deli
Kurja juhica – najboljša pri prehladu!

Aktivne sestavine v kurji juhi namreč ustavijo gibanje belih krvničk, imenovanih nevtrofilci, ki so ključni pri ohranjanju splošne odpornosti organizma.

Listje, veter, hladna jutra, melanholičnost, noč čarovnic in … prehlad. Vse našteto mi pride na misel, ko razmišljam o jeseni. Za nekatere čaroben letni čas, popolno sožitje poletne razigranosti in zimske idile. Za druge obdobje bolečih grl, smrkavih noskov, podočnjakov in zabuhlih oči.

Torej – ali obstaja kakšno 'naravno' sredstvo, morda hrana, s katero se lahko pocrkljamo? Če bi vprašali staro mamo, bi bil odgovor najverjetneje: kurja juha!

In zakaj ravno kurja juha?

Ker s tem vprašanjem nisem želel bremeniti svoje stare mame, sem odgovor poiskal v literaturi. Poleg mene je podobno zanimalo tudi dr. Stephena Rennarda, ki je s skupino raziskovalcev na univerzi v Nebraski potrdil domnevne protivnetne lastnosti 'judovskega penicilina', kot kurji juhi pravijo še drugače.

Zanimivo, da se med kuho iz mesa sprošča aminokislina cistein, katere kemične lastnosti in učinki spominjajo na acetilcistein. Slednji se uporablja kot zdravilo na recept v primeru bronhitisa in drugih respiratornih težav.

Velja namreč, da aktivne sestavine v kurji juhi ustavijo gibanje belih krvničk, imenovanih nevtrofilci (belih zato, ker so predominantne celice v ognojkih). Slednji predstavljajo največji delež belih krvničk v telesu in so ključni pri ohranjanju splošne odpornosti organizma.

Pospešeno se izločajo ob znakih vnetja ali prehlada, njihova glavna naloga pa je onesposobiti mikroorganizme, ki napadajo oslabljen imunski sistem.

In zakaj bi potem želeli ustaviti gibanje nevtrofilcev, če so tako pomembni za imunski sistem? Samo gibanje nevtrofilcev proti mestu vnetja priča o tem, da v telesu poteka vnetni proces. V tem primeru nevtrofilci pospešujejo izločanje sluzi, ki je v primeru prehlada zelo nadležen simptom dihalnih infekcij.

Če nevtrofilce upočasnimo, zmanjšamo njihovo aktivnost v zgornjih dihalnih poteh in s tem omilimo večino simptomov prehlada in gripe. Preprosto, kajne?

Preverjeno preprost za pripravo je tudi sledeč recept za domačo kurjo juhico (količine zadoščajo za štiričlansko družino):

Sestavine

  • 3 čebule
  • 1 sladki krompir
  • 3 pastinaki
  • 2 repi
  • 5–6 korenčkov
  • 1 kg mesa s kostmi ali polovica kokoši
  • 0,5 kg perutničk
  • 6 stebel zelene
  • 3 stroki česna
  • šop peteršilja
  • himalajska sol in poper

Priprava:

Neolupljeno čebulo narežemo na polovice. Narežemo tudi sladki krompir, repo, pastinak in korenje. Vse skupaj položimo v posodo.

Kokoš očistimo, položimo v lonec in prelijemo s hladno vodo. Ko voda zavre, dodamo perutničke ter zelenjavo, ki smo jo pripravili v prejšnjem koraku.

Na tihem ognju kuhamo približno 1 do 1,5 ure. Maščobo, ki se med kuhanjem nabira na površju vode, odstranimo.

Proti koncu dodamo zeleno, peteršilj in zdrobljen česen ter kuhamo še kakšnih 30 do 45 minut. Kuhano meso poberemo ven iz naše mešanice.

Na koncu juho zmešamo z mešalnikom (še prej poberemo ven čebulne lupinice) in začinimo po okusu. Juho postrežemo s koščki mesa (ali mesnimi kroglicami) in ščepcem pinjol.

Dober tek!

Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?