Meta - zdravilna in kuhinjska zel

27. 8. 2010

Meta je zelo priljubljena in vsestransko uporabna zaradi svoje sveže in intenzivne arome. Cenijo jo prav povsod po svetu – v kulinariki zaradi njene nenavadne arome, v zdravilstvu pa zaradi zdravilnih učinkov njenih eteričnih olj (mentol). Nekaj kapljic metinega olja na sencih ali čelu lahko prežene tudi glavobol.

Osvežilna raznolikost sort

V jedeh poskrbi mentol za osvežilen hladilen učinek na nebu. Tudi če vsaka meta ne vsebuje mentola: vseh 20 do 30 v kulinariki poznanih sort ima zelo intenziven okus.

Za sladke in krepke jedi

Poleg svežih so zelo priljubljeni tudi suhi lističi (kot čaj ali v mešanici začimb). Svoje nianse arome bo zel zelo dobro razvila tudi v kombinaciji s sladkorjem, na primer kot sirup za napitke in sladke jedi. V arabskih deželah in Veliki Britaniji je meta cenjena začimba za jagnjetino, solate in omake.

Metina omaka

1 šopek mete oplaknite, otresite do suhega in sesekljajte. Dodajte ji še 2 žlici vroče vode, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli in 3 žlice belega vinskega kisa, posodo pokrijte in pustite, da vse skupaj stoji najmanj 2 uri. Nato primešajte 4 žlice olja in po potrebi pretlačite s paličnim mešalnikom. Omako ponudite k dušenim jagnječjim stegnom.

Grahova juha z meto

Olupite in operite 200 g krompirja. Olupite tudi eno čebulo. Oboje zrežite na kocke in te podušite na 1 žlici olja. Prilijte 800 ml juhe in 500 g zamrznjenega graha in pustite, da vse skupaj počasi vre približno 15 minut. Dodajte še 100 g smetane in 8 lističev mete, vse skupaj pretlačite s paličnim meša­lnikom in juho začinite s soljo in poprom. Postrezite z 1 žličko kisle smetane in s poprom.

Metin pesto

1 čili drobno sesekljajte in mu primešajte 4 žlice vroče vode, 2 žlici belega vinskega kisa in 1 žličko sladkorja v prahu. Primešajte še 4 žlice oljčnega olja. Oplaknite in do suhega otresite 1 šopek mete. Potrgajte lističe, jih drobno sesekljajte in primešajte preostalim sestavinam. Pesto zmešajte s 400 g kuhanih testenin. Okrasite z nastrganim parmezanom in metinimi lističi.