Najljubša hrana možganov: sardine

11. 5. 2011
Deli
Najljubša hrana možganov: sardine

Veliko zdravja v poceni konzervi. Drzen stavek, ki pa mu je težko oporekati, saj sardine res spadajo v skupino najbolj zdrave, priročne in ekonomično sprejemljive hrane, konzerva teh neškodljivih rib pa stane manj kot 1 evro.

Sardine so, prav tako kot divji losos, nasičene z maščobnimi kislinami omega-3, o njihovih zdravstvenih koristih je napisanih veliko knjig. Visok delež omega-3 maščob v prehrani je povezan z razpoloženjem, spominom, sposobnostjo razmišljanja (in mnogimi kompleksnimi možganskimi funkcijami), cirkulacijo krvi in presnovo glukoze ter inzulina, dokazano znižujejo krvni pritisk in ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi.

Sardine so preprosto nabite s kalcijem – odvisno od tipa sardin - lahko ena konzerva pokrije med 25 in 38% priporočenih dnevnih potreb. Vsebujejo tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan ter celoten nabor vitaminov B skupine.

Predstavljajo tudi odličen »ne mesni« vir vitamina B12: ena konzerva pokrije ogromnih 150% priporočenih dnevnih vrednosti! V ceno je vštet tudi selen, čigar pomembne, protirakave in antioksidativne sposobnosti so povezane z nižjo stopnjo rakavih obolenj v mnogih študijah.

In ker se sardine nahajajo nizko v morski prehranjevalni verigi, se toksini in kontaminanti (kot na primer živo srebro) v njih ne nabirajo.

Sardine kupujte pakirane v lastnem olju ali soku.

Ekstra deviško oljčno olje je dobra alternativa, nikakor pa ne posegajte po različicah pakiranih v rastlinskem (in sojinem) olju! Slednje vsebujejo preveč omega-6 maščobnih kislin iz visoko procesiranih virov, ki nam ne koristijo v nobenem pogledu, v telesu pa povzročajo vnetja.

Mario Sambolec, www.feel-good.si