Naravna pomoč pri hujšanju

27. 2. 2008

Predstavljamo vam sadeže in začimbe, ki zaradi sestavin, ki jih vsebujejo, pomagajo pri hujšanju.

Ananas

S polnim plinom: po zaužitju svežega ananasa maščobe izgorevajo z veliko hitrostjo. Za to je kriv encim bromelin, ki pospeši izkoristek hranilnih snovi in zaustavi apetit. 100 g ananasa ima 56 kalorij.

Čili

Pekoče je vitko: kapsaicin, pekoča snov v čiliju, poveča tvorjenje želodčnih sokov in tako spodbudi prebavo. Poleg tega čili tudi znižuje nivo holesterola.

Papaja

Idealen partner pri hujšanju: tropski sadež vsebuje encim papain, ki cepi beljakovine, zaradi njega je sadež tudi lahko prebavljiv. Uživajte ga surovega, saj je encim aktiven le v surovih sadežih.

Čebula

Univerzalna začimba v kuhinjski lekarni: eterična gorčična olja nas spravijo v jok, toda ravno zaradi njih je čebula tako zdrava. Olja pospešijo prebavo in delovanje črevesja. Velika vsebnost kalija pomaga tudi pri odvajanju odvečne vode iz telesa.

Ingver

Zdravje iz sredine: že kitajski filozof Konfucij je poznal njegovo zdravilno moč. Eterična olja in pekoče snovi ogrejejo telo, pospešijo presnovo in sočasno pomirijo prebavni trakt. Pri težavah s prebavo sezite po koščku kandiranega ingverja ali pa si iz gomolja skuhajte čaj.

Bela repa

Zelenjava vitkosti: s samo 24 kcal na 100 g spada bela repa med zelenjavo, ki ima zelo malo kalorij. Snov betain pospeši izločanje želodčnih sokov in tako pomaga pri prebavljanju beljakovin.

Kumkvat

Mini pomaranče z visoko zdravilno vrednostjo: sladko-kislogrenki sadeži skoraj ne vsebujejo maščob in beljakovin, zato pa veliko železa, kalcija, provitamina A in vitamina C. Poleg tega poskrbijo za odvajanje vode in nas nasitijo. Sadeže jemo z lupino in semeni vred, saj je ravno v njih največ balastnih snovi.

Cimet

Zaščita za želodec in črevesje: zniževanje ravni sladkorja in holesterola v krvi je znan učinek te aromatične začimbe. Cimetova eterična olja pa pospešujejo prebavo in delujejo protivnetno.