Obroki za Zeleni ponedeljek

Zeleno, ki te ljubim zeleno (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 8. 2011

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

 

Zajtrk:
Popečene kruhove rezine z jabolki, gozdnimi sadeži in mandlji

Kosilo:
Kremna juha iz vitlofa in pora z žafranom
Sarme iz ohrovtovih listov z jurčki in paradižnikovo omako
Solata

Večerja:
Zelenjavna jajčna omleta z drobnjakom

Recepte z natančnimi navodili in pojasnili lahko preberete na www.zeleniponedeljek.si.

Slastni zelenjavni sendviči

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 črna ali polnozrnata francoska štruca kruha
  • 2 mocareli
  • 4 paradižniki
  • 4 veliki solatni listi
  • pašteta iz jajčevca

Sestavine za pašteto iz jajčevca:

  • 1 velik, čvrst in sijoč jajčevec
  • groba morska sol
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 mladi čebulici z zelenjem
  • 1 velik strok česna
  • sol, sveže mleti poper
  • malo limoninega soka
  • 2 trdo kuhani jajci
  • češnjev paradižnik za okras


Priprava paštete:
1. Jajčevec po dolžini razrežemo na 1 cm debele rezine, zložimo jih na cedilo in posujemo z grobo morsko soljo, da iz njih izteče grenek sok. Po 30 minutah rezine operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo.

2. V široki ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem opečemo jajčevce. Ko se zmehčajo in rahlo zapečejo, jih zložimo na krožnik, obložen s papirjem, da vpije odvečno maščobo. Ohlajene razrežemo na kocke.

3. V ponev prilijemo še 2 žlici olja in na njem prepražimo drobno narezani čebulici in česen. Ko čebulica ovene, ponev odstavimo z ognja.

4. V mešalec stresemo kocke jajčevca, ohlajeno praženo čebulico, razrezani trdo kuhani jajci, vse začimbe in limonin sok ter zmeljemo v gladko, mazavo pašteto.

5. Pašteto porabimo takoj.

Priprava sendvičev:
1. Kruh, mocareli in paradižnike razrežemo na kolesca, solatne liste na kose, ki so približno enakih dimenzij kot kruh.
2. Po dve kruhovi rezini premažemo s pašteto, obložimo z mocarelo in paradižnikom. Na eno obloženo krušno rezino položimo še solatni list in zložimo obe polovici sendviča. Sendvič prebodemo z zobotrebcem in okrasimo s češnjevim paradižnikom.

Iz Lise

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri