Poletna prehrana

8. 7. 2011

Poletje je čas, ko se zaradi višje zunanje temperature, ki je ugodna za razmnoževanje mikroorganizmov, poveča število črevesnih obolenj in podobnih težav. Prav zaradi tega je treba pozornost posvetiti varnosti hrane.

Kako ravnati?

Napotki za varno pripravo in shranjevanje živil v poletnem času tako doma kot na pikniku ali izletu:

Občutljiva živila (meso, mlečni izdelki, salame, slaščice s kremami . . ), ki jih tudi v trgovini hranijo v hladilnih vitrinah, iz trgovine v čim krajšem času prinesite domov oziroma na piknik. Skratka, čas, ko so občutljiva živila izpostavljena višjim temperaturam, naj bo čim krajši. Ne pozabite, da tako kot pijača sodijo v hladilno torbo tudi preostala živila.

Zlasti bodite pozorni pri mesnih izdelkih ter živilih, ki vsebujejo mlečne in jajčne beljakovine. Meso na žaru dobro prepecite, saj tako uničite nekatere škodljive mikroorganizme, zaradi katerih bi se sicer piknik lahko zaključil z obiskom najbližjega zdravnika. Ko pečete kose različnih velikosti, poberite z žara naj-prej najmanjše, večje oziroma debelejše kose pa pustite in jih poberite z žara šele po tem, ko ste prepričani, da so res dobro pečeni tudi pri kosti oziroma da niso več rdeče barve.

Živila shranjujte na zelo hladnem (v hladilniku pod 4 stopinjami Celzija) ali na zelo toplem (nad 60 stopinj Celzija). Predvsem je pomembno, da se izogibate vmesnemu temperaturnemu območju – shranjevanju na sobni temperaturi in poletni zunanji temperaturi, kar je zelo ugodno za razmnoževanje mikroorganizmov.

Škodljive mikroorganizme lahko v živila vnesete z umazanimi rokami, s priborom oziroma posodo, ki ste ju prej uporabljali za kaj drugega, ali s shranjevanjem skupaj z drugimi živili. Upoštevajte osnovno načelo osebne higiene – čiste roke!

Sveža zelenjava in sadje vsebujeta veliko vitaminov. Vitamini pa so zelo občutljivi: če jih nepravilno skladiščite ali pripravite, se neredko izgubi kar 50 odstotkov vitaminov.

6 trikov, s katerimi boste v živilih ohranili pomembne vitamine in minerale:

  • 1. Čim bolj uživajte živila takšna, kot so v naravi. Bolj kot je živilo obdelano in predelano, manj vitaminov bo preživelo v njem.
  • 2. Živila shranjujte v čim bolj hladnem in temnem prostoru.
  • 3. Med čiščenjem sadja in zelenjave odstranite le najnujnejše. Pod lupino je namreč večina vitaminov.
  • 4. Živila si pripravite in narežite tik pred uživanjem.
  • 5. Zelenjavo (tudi solato) operite, če je le mogoče, preden jo narežete. V nasprotnem primeru boste sprali večino mineralnih snovi.
  • 6. Bolj priporočljivo kot navadno kuhanje je pečenje na žaru, dušenje ali kuhanje v sopari. Tako boste ohranili minerale.