RECEPT: Naredite arašidovo maslo sami doma

1. 11. 2017
Deli
RECEPT: Naredite arašidovo maslo sami doma (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Arašidovo maslo je priljubljena hrana za tekače in druge športnike, saj je odličen vir beljakovin, ki prispevajo k rasti in vzdrževanju mišične mase, vsebuje tudi veliko hranil, zaradi česar je odlična dopolnitev katerekoli prehrane.

Arašidovo maslo vsebuje še magnezij, ki prispeva k zmanjšanju občutka utrujenosti, kakor tudi vitamin E, in je odličen vir prehranskih vlaknin.

Zakaj je arašidovo maslo sploh maslo?

Resda ne vsebuje masla, a ima zato veliko arašidov. Kot takšno pa ga lahko označimo le, če vsebuje vsaj 90 odstotkov arašidov.

Številne študije so dokazale, da uživanje masla lahko omili tveganje za debelost, čeprav je v resnici zelo kalorično. Maslo na račun visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin zagotavlja občutek sitosti. Če ga uživamo v zmernih količinah, lahko preprečimo čezmerno telesno težo.

Zakaj je dober za tekače in druge športnike

Arašidovo maslo dolgo po zaužitju daje občutek sitosti, veliko dlje kot na primer enostavni ogljikovi hidrati, ki jih tekači sicer radi jedo. In prav moč, energija in sitost lahko vplivajo na tiste zadnje metre, ko bi nam sicer že začelo zmanjkovati moči.

Sladkor in sladkarije hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, dobimo energijo in zagon, a nam lahko tudi zelo hitro pade povsem ’na tla’. Arašidovo maslo pa je polno maščob, beljakovin in vlaknin ter daje telesu počasno, obstojno energijo. Nenasičene maščobe v arašidovem maslu so v zmernih količinah tudi zelo dobre za športnikove srce.

Kako ga jesti

Namažete ga lahko na toast, riževe krekerje in vaše najljubše sadje. Odličen je tudi, če ga zamešate v vaš proteinski napitek po treningu. Za hitro moč pa lahko preprosto pojeste le žlico arašidovega masla.

Naredite ga sami doma

Arašidovo maslo zelo preprosto in hitro naredite tudi sami.

200 gramov oluščenih arašidov, pražene ali surove, nikakor pa ne slane, stresite v multipraktik. Dodajte žlico olja in mešajte, dokler ne dobite gladke mase, ob tem pa po potrebi prilijte še malo olja.

Zajtrk pred treningom

Arašidovo maslo na toastu, polnozrnatem mafinu ali s pirinimi palačinkami. Morda je arašidovo maslo še najbolje jesti za zajtrk, saj boste njegov učinek čutili še ves dan. Kozarec mleka bo lepo dopolnilo. Ne samo da bo mleko pomagalo odlepiti maslo z jezika in zob, ampak bo telesu prineslo še nekaj kalcija in beljakovin.

Več: Je bolje jesti pred ali po vadbi? 

T. L.

Preberite še: Novak Djoković: Hrana je spremenila mojo kariero, telo in življenje! 

In Razbijamo mite: RESNICA o dieti po krvnih skupinah je takšna (in nič drugačna)! 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?