Recept: Piščanec, ki vas ogreje!

26. 12. 2013
Deli
Recept: Piščanec, ki vas ogreje! (foto: arhiv revije Lea)
arhiv revije Lea

"Pri oblikovanju telesa pravimo, da tisto, kar poješ, bistveno odloča o tvojem videzu, in ne le težki treningi, saj ti ne zmorejo sami oblikovati telesa, če uživamo neprimerno hrano," nam je zaupala Brigita Brezovac, športnica, ki je življenje posvetila ekstremnemu bodibildingu. Za nas je pripravila slasten recept s piščancem.

Brigita je pripravila slovensko variacijo priljubljenega indijskega recepta. Da bi nam olajšala delo, je preverila, katere začimbe lahko najdemo tudi na policah naših trgovin, iz katerih lahko pripravimo garam masali podobno mešanico.

Dodala je še mašanico domačih zelišč in zmanjšala količino masla ter smetane, čeprav v zimskem času raje uporablja več maščobe.

V receptu lahko prilagajate sestavine, in sicer nadomestite navadni mastni jogurt z grškim jogurtom brez maščob, izpustite sladko smetano, maslo nadomestite z olivnim oljem, pa bo piščanec še vedno zelo okusen.

Piščanec ne bo pekočega okusa, vas bo pa zagotovo ogrel.

Sestavine:
  • piščančje prsi
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 3 cm ingverjeve korenine
  • olivno olje, maslo
  • jogurt (grški ali čvrsti)
  • 1 dcl sladke smetane
  • pelati
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • 1 žlička: čili začimbne mešanice Kotanyi, koriandra v prahu in kurkume v prahu, majarona, bazilike, šetraja, timijana in žajblja
  • 1,5 žličke rdeče paprike
  • 1/2 žličke: cimeta v prahu, kumine v prahu, pimenta v prahu, ingverja v prahu
  • 1/4 žličke kardamoma v prahu
  • 2 lovorjeva lista
Priprava:

1. Najprej namočimo indijske oreščke, po možnosti že nekaj ur pred pripravo recepta.

2. V večji posodi najprej zmešamo vse suhe začimbe, razen lovorja, nato dodamo nekaj žlic jogurta in razmešamo v pasto. Piščančje prsi razrežemo na kocke, jih rahlo posolimo in pokapamo z limoninim sokom. Nato jih dodamo v posodo s pripravljeno jogurtovo mešanico začimb in vse skupaj dobro premešamo. Odstavimo na stran, da se meso prepoji z marinado.

3. Medtem sesekljamo čebulo, ingverjevo korenino in česen ter pelate.

4. Namočene indijske oreščke v možnarju stolčemo v gosto pasto; večjo količino najlažje zmeljemo v sekljalniku hrane, po potrebi dodamo malo vode.

5. V manjši posodi na maslu najprej prepražimo čebulo, nato dodamo ingver in nazadnje še česen. Več masla boste dodali, bogatejša in okusnejša bo jed.

6. V večji posodi na olivnem olju zapečemo marinirane piščančje koščke, dodamo mešanico čebule, ingverja in česna ter pražimo še nekaj minut. Nato dodamo sesekljane pelate in še malo prepražimo. Zalijemo s sladko smetano, vmešamo pasto iz indijskih oreščkov, nekaj žlic jogurta in po potrebi dodamo še vodo ali piščančjo juho. Dodamo lovorjev list in pokrito kuhamo 15 do 20 minut, da se okusi dobro prepojijo.

Preberite tudi: Trebušne mišice se izklešejo v kuhinji, in ne na fitnesu!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord