Recept: Slastni pomarančni kuskus

5. 7. 2014

Pravi ognjemet arom.

Kuskus je specialiteta Berberov in ena izmed glavnih jedi v severni Afriki. Je testenina, ki jo danes izdelujejo iz trde pšenice, nekoč pa iz prosa (pogosto še danes). Značilno rumeno barvo dajo kuskusu v Tuniziji kuhane bučke, v Alžiriji pa žafran.

Kuskus je odličen tudi kot priloga ali za nadevanje zelenjave. Njegova dobra stran pa je še ta, da je zelo hitro pripravljen.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 1 čebulo
  • 1 mlado čebulo
  • 1 večjo zeleno papriko
  • 100 g mandljev
  • 40 g rozin
  • 1 cimetovo paličico
  • 2–3 klinčke
  • pol žličke mlete kurkume
  • pol žličke mlete paprike
  • 350 g kuskusa (instant)
  • približno 350 ml juhe
  • 1 žlico olja
  • sol, poper
Priprava:

1. Pomarančo operite pod vročo vodo in obrišite. Drobno nastrgajte lupinico in iztisnite sok. Čebulo olupite in jo zrežite na drobne kocke. Očistite papriko in jo zrežite na majhne koščke.

2. Mandlje grobo sesekljajte in jih popražite na vročem olju. 2–3 minute zraven pražite še čebulo in papriko. Zalijte s pomarančnim sokom in juho. Nato dodajte cimet, klinčke, kurkumo, pomarančno lupinico in mleto papriko.

3. Primešajte še kuskus in rozine, začinite s soljo in poprom ter pri srednji temperaturi in v pokriti posodi jed kuhajte še približno 5 minut.

4. Preden jo postrežete, jo premešajte in začinite. Mlado čebulo zrežite na obročke in jih potresite po kuskusu.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri