Ko iščemo recept za pripravo proteinske tablice, med sestavinami pogosto naletimo na proteinski prašek. Tega največkrat ali pa sploh nikoli nimamo pri roki. Kaj lahko naredimo? Pripravili smo preprost recept.
Potrebujemo:
- 1 skodelico kvinoje (kvinojo moramo pred uporabo temeljito sprati in nekajkrat preliti z vročo vodo, da speremo morebitne ostanke saponinov),
- 2 skodelici kosmičev (ovseni, pirini ...),
- ¾ skodelice medu,
- ¾ arašidovega ali mandljevega masla (brez sladkorja),
- ¼ skodelice lanenih semen,
- ¼ skodelice sončničnih semen,
- 2 čajni žlički cimeta,
- 2 ½ žlički vanilijevega ekstrata,
- temna čokolada.
Priprava:
1. Pripravimo pladenj, prekrijemo ga s papirjem za peko, in po njem enakomerno porazdelimo ovsene kosmiče. Kosmiče postavimo v pečico in jih pri temperaturi 170 stopinj pečemo približno 15 minut oziroma dokler ne dobijo rahlo rjave barve. Med peko jih večkrat obrnemo.
2. Medtem zdrobimo kvinojo, lanena in sončnična semena, jih zmešamo večji posodi, ter dodamo cimet.
3. V ponvi počasi stopimo arašidovo maslo in med, na koncu dodamo še vanlijem ekstrat.
4. Kremo iz medu in masla ter kosmiče vmešamo v posodo s kvinojo in vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gladko maso.
5. Maso stresemo na pladenj (ki smo ga prekrili s papirjem za peko), jo enakomerno porazdelimo, po vrhu premažemo s stopljeno čokolado in postavimo v hladilnik za 20-30 minut.
Zdrav prigrizek je pripravljen.
Nasvet: Sestavine lahko tudi zamenjate ali dodajate. Dodate lahko na primer številna druga semena ali suho sadje.
Pripravila: Jasmina Strašek, foto: skinnyms.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?