Sadni aduti

6. 6. 2008
Deli
Sadni aduti

Sadje je zdravo in uživati bi ga morali vsak dan. V določenih vrstah sadja se skriva še vrsta učinkovin, ki blagodejno vplivajo na naše telo.

V poletnih mesecih vam seveda priporočamo, da se odžejate s kakšno lubenico ali melono, za malico zaužijete kakšno jabolko ali hruško, če pa si boste delali sadno kupo, le ne pozabite na ananas, grozdje, kivi in pomarančo. Jasno, izognite se sladoledu, sladki smetani in čokoladnemu prelivu.

Ananas

Glavni adut: Encim bromelain, ki velja za enega izmed najboljših zdravilnih sredstev in v črevesju razkraja trpežne beljakovinske ovojnice bakterij, beljakovine iz hrane pa razgrajuje na aminokisline.

Energijska vrednost v 100 g: 50 kcal, maščobe: 0, 12 g, beljakovine: 0, 54 g, ogljikovi hidrati: 12, 63 g

Grozdje

Glavni adut: Resveratrol, ki varuje organizem pred prostimi radikali, ki povzročajo nastanek rakavih obolenj, preprečuje razvoj krvnih strdkov in zmanjša tveganje za arterosklerozo.

Energijska vrednost v 100 g: 70 kcal, maščobe: 0, 16 g, beljakovine: 0, 72 g, ogljikovi hidrati: 18, 1 g

Kivi

Glavni adut: Encim aktinidin, ki razgrajuje beljakovine, nadpovprečna vsebnost rudnin (kalija, kalcija, magnezija in fosforja) ter petkrat več vitamina C v enem samem sadežu kot v limoni. Dovolj za zadovoljitev vaše dnevne potrebe po vitaminu C.

Energijska vrednost v 100 g: 60 kcal, maščobe: 0, 52 g, beljakovine: 1, 14 g, ogljikovi hidrati: 14, 66 g

Pomaranča

Glavni adut: Vitamin C, gonilna sila celičnega življenja, ki je udeležen v nešteto kemičnih presnovnih reakcijah. Daje vitalnost in poživlja delovanje žlez, v njih pa je veliko selena, enega najpomembnejših sodelavcev imunskega sistema.

Energijska vrednost v 100 g: 50 kcal, maščobe: 0, 21 g, beljakovine: 0, 70 g, ogljikovi hidrati: 11, 54 g

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek