Se sirotkine beljakovine v prahu lahko pokvarijo?

Se sirotkine beljakovine v prahu lahko pokvarijo? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2014

Sirotkine beljakovine v prahu so lahko res priročen in zdrav dodatek v prehrani.

Pri Feelgood jih pogosto priporočimo in uporabljamo v receptih za naše smutije na kuharskih delavnicah Kuhinje dobrega počutja.

Kakovost surovine je seveda pomembna in prav ta pogosto določa življenjsko dobo izbranega izdelka. Bolj, kot so tako imenovani 'proteini' kakovostni, krajši rok uporabnosti jim po navadi lahko pripišemo.

Manj kakovostni izdelki pogosto vsebujejo celo četo različnih aditivov – barvila, stabilizatorje, gostila, sladila in druge vire beljakovin na račun sirotke. Takšen kemični koktajl lahko zdrži neokrnjen tudi več let, ga pa ne bi svetoval uživati tudi, če bi bil ravnokar svež iz tovarne. Govorimo torej o stoodstotnem koncentratu oziroma izolatu sirotkinih beljakovin v prahu, s čim krajšim seznamom sestavin.

Koncentrat je sicer hranilno vrednejša surovina, če je poreklo mleka kontrolirano (se pravi krav pašne reje), kar pa je pri nas zelo težko pridobiti.

Izolat je na drugi strani tako rekoč »čista« beljakovina, brez laktoze in maščob, kar mu omogoča lažjo prebavljivost tudi za tiste, ki mlečnega sladkorja ne prenašajo najbolje ali bi se ga enostavno želeli izogniti.

Koncentrat je zaradi prisotnosti maščob, ki sčasoma oksidirajo ob prisotnosti kisika, toplote in svetlobe, manj obstojen od izolata. Je pa tudi slednji pokvarljiv, če pride v stik z vlago zaradi neprimernega shranjevanja ali nepazljivega odmerjanja (mokre in umazane roke oz. merica). Enako velja za alternativne vire beljakovinskih dopolnil na osnovi riža ali konoplje – maščobe, ki so prisotne v ovoju žita oziroma semena, lahko prav tako s časom »zažarijo«.

V zaključku – izbirajmo sirotkin koncentrat, če ga lahko pridobimo 'pašnega' porekla, sicer bo izolat dobra alternativa. Izdelek shranjujmo na hladnem in suhem prostoru, stran od direktne sončne svetlobe in nepredušno zaprtega. Porabimo ga v doglednem času, če pa se že zgodi, da mu poteče deklariran rok uporabe preverimo naslednje:

  • Vonj: surovina ne sme oddajati vonja po žarkem.
  • Barva: naj bo skladna z izbranim okusom in enotnega odtenka.
  • Tekstura: svetujem pozornost na zlepljene grudice.
  • Okus: če dopolnilo z okusom vanilije nima več nobenega okusa, ali je okus popačen, potem je to verjetno že znak izgube kvalitete in bi takrat osebno razmislil o investiciji v prah sveže sirotke.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: Profimedia