Semena zdravja: sončnice

23. 11. 2011
Deli
Semena zdravja: sončnice

Kot prvi v vrsti "štirih plemenitih" se je v prejšnji objavi pod žarometih dobro znašel sezam. Sedaj pa je red na sončnicah. V tem prispevku bodo namreč stopile v ospredje in predstavile čudovite lastnosti svojih semenk – prisluhnimo jim!

Sončnično jedrce je prepolno spojin, katere v raziskavah dosledno kažejo zaščitne učinke proti boleznim in delujejo kot antioksidanti ter antikarcinogeni. Sončnična semena bi potlej lahko imenovali kar naravna "funkcionalna" hrana (s tem ne mislim na oglaševalsko izposojenko tega izraza), saj po definiciji te besedne zveze ponujajo koristi, ki presegajo okvire standardne prehrane.

Ob pistaciji vsebujejo največje količine fitosterolov (rastlinske strukture), ki so med drugim znani po uravnavanju ravni holesterola v krvi in beta-sitosterola, ki podpira zdravje prostate. Semena se ponašajo z visoko vsebnostjo dveh zelo močnih antioksidantov, ki za nameček delujeta naravnost čudovito v sinergiji – selen in vitamin E. Bogata so tudi z beljakovinami in vlakninami (skodelica priskrbi kar 8 g beljakovin in 4 g vlaknin), železom, manganom, cinkom, magnezijem, bakrom in fosforjem. Precej dober opis za nekaj, kar je bilo nekoč obravnavano le kot krma za ptice.

TMG (trimetilglicin) ali betain je spojina, katero lahko prosimo za pomoč, če imamo težave s previsoko ravnijo homocisteina v krvi. Homocistein se namreč povezuje s tveganjem za koronarno bolezen srca, možgansko kapjo in boleznijo perifernega ožilja. Morebiten pojav srčnih težav zna homocistein napovedati natančneje, kot bi to holesterolu uspelo kadarkoli, kot glavni dejavnik, s katerim pa je moč vplivati na to nemarno substanco se, poleg genetskih nastavitev, izpostavlja prav vloga prehrane.

Arginin je aminokislina, katere ključna naloga je varovanje notranje obloge arterijske stene, zaradi česar je notranjost žile bolj prožna in manj občutljiva na aterosklerozo (tvorjenje ateromov – strdkov, na notranji steni žile). Arginin je ravno tako potreben pri izdelavi zelo pomembne molekule – NO ali dušikov oksid. Slednji pripomore k sproščanju zoženih krvnih žil in s tem olajša pretok krvi.

Pomemben opomnik: Sončnična olja so po večini rafinirana in si niti približno ne delijo enakih zdravstvenih koristi kot semenke, iz katerih so bila sicer prvotno iztisnjena, potem pa v procesu obdelave izgubila svoje življenje.

Tako, aplavz sončnicam prosim, kot naslednja pa na oder vabim bučna semena …

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si

Preberite tudi:

Semena zdravja: sezam

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger