Sirotka - za rast mišic in izgubo telesne teže

31. 3. 2014

Sirotka zagotovo sodi med najboljše oblike beljakovinskega dopolnila, hkrati pa postreže tudi s celotnim naborom zdravstvenih koristi: asistira pri izgubi telesne teže (predvsem na račun maščob), pripomore k ohranjanju, obnovi in rasti mišic ter ponuja močno podporo imunskemu sistemu.

Pomembnost beljakovin v našem telesu

Beljakovine predstavljajo gradnike hormonov, živčnih prenašalcev, protiteles in so nepogrešljive pri ohranjanju funkcionalnosti naše presnove ter integritete mišic in kosti. Brez beljakovin (in esencialnih maščob) umremo. To je dejstvo, ki pa na žalost ne velja za množino ogljikovih hidratov v današnji prehrani.

In sirotka je ena izmed najboljših oblik beljakovinskega dopolnila, še eno v vrsti beljakovinskih hranil in jo lahko s tega zornega kota postavimo ob bok ekološki govedini, divjačini, ribam, ekološkim jajcem in drugim virom iz te skupine.

Poleg tega sirotkine beljakovine spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo telesu pri proizvodnji dragocenega antioksidanta, vplivalala pa naj bi tudi na celokupen vnos hrane zaradi učinka na hormone, ki pogojujejo občutek sitosti in lakote. 

Sirotka z jabolkom in melono

Za 1 osebo potrebujete:

  • 200 g oranžne melone,
  • jabolko,
  • 150 ml sirotke,
  • 1 žlico otrobov.

Priprava:

1. Melono prerežite na pol in ji z žlico odstranite semena, olupite in meso pa grobo sesekljajte. Nato odstranite peške še jabolku in prav tako na grobo nasekljajte.

2. Koščke melone in jabolka dajte skupaj s sirotko in otrobi v električni mešalec in drobno zmeljite.

3. Prelijte v kozarec in okrasite z jabolčno lupino ali rezino melone.

Napitek lahko predhodno ohladite v hladilniku. 

Čas priprave: 5 minut.
Na porcijo: 155 kcal; maščobe: 1 g; B: 1 g; OH: 33 g.

Več si lahko preberete v prispevku Sirotka.