Sladkor se pridobiva iz sladkornih trstov in sladkorne pese. Uporablja se na različne načine, lahko pa se nadomesti tudi z bolj zdravimi nadomestki.
Beli sladkor
Primeren za peko in kuhanje ter za hladne napitke.
Rjavi sladkor in kandis
Z okusom po karameli. Za kekse, sadne solate, kruh. Ni nič bolj zdrav kot beli sladkor. Kandis je primeren za čaj, grog in rumov lonec.
Umetna sladila
Z malo kalorijami, a sporna. Nadomestki sladkorja zbujajo tek in delujejo odvajalno.
Sladkor v prahu
Zelo drobno mlet kristalni sladkor – za glazure in za posipanje.
Zdrave alternative
Med: naravni izdelek z zdravimi snovmi. Kot nadomestek sladkorja v čajih, jogurtih in pecivu.
Fruktoza: bolj zdrava in slajša kot rafinirani sladkor. Potrebujete jo manj kot sladkorja. Za kolače, jogurt in mislije.
Stevia: uporabna je za peko in kuhanje. Ker ne vsebuje kalorij in ogljikovih hidratov je primerna tudi za diabetike.
Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl