Sladkor za vse primere!

1. 2. 2011

Sladkor se pridobiva iz sladkornih trstov in sladkorne pese. Uporablja se na različne načine, lahko pa se nadomesti tudi z bolj zdravimi nadomestki.

Beli sladkor

Primeren za peko in kuhanje ter za hladne napitke.

Rjavi sladkor in kandis

Z okusom po karameli. Za kekse, sadne solate, kruh. Ni nič bolj zdrav kot beli sladkor. Kandis je primeren za čaj, grog in rumov lonec.

Umetna sladila

Z malo kalorijami, a sporna. Nadomestki sladkorja zbujajo tek in delujejo odvajalno.

Sladkor v prahu

Zelo drobno mlet kristalni sladkor – za glazure in za posipanje.

Zdrave alternative

Med: naravni izdelek z zdravimi snovmi. Kot nadomestek sladkorja v čajih, jogurtih in pecivu.

Fruktoza: bolj zdrava in slajša kot rafinirani sladkor. Potrebujete jo manj kot sladkorja. Za kolače, jogurt in mislije.

Stevia: uporabna je za peko in kuhanje. Ker ne vsebuje kalorij in ogljikovih hidratov je primerna tudi za diabetike.