So boljše beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora?

27. 7. 2018
Deli
So boljše beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora? (foto: Profimedia)
Profimedia

Beljakovine so pomembno makrohranilo. So sestavni del vseh celic in tkiv, ključnega pomena pri gradnji skoraj vseh hormonov, sodelujejo celo pri imunskem odzivu. Tisti, ki se ukvarjate s športom ali ste na poti transformacije, pa dobro veste, da so gorivo za gradnjo čvrstih in napetih mišic. Kje najdemo najboljše vire?

So boljše beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora?

Beljakovine živalskega izvora so z vidika aminokislin popoln vir beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnih razmerjih. Aminokisline sestavljajo beljakovine - povezujejo se v verige in tvorijo različne beljakovine. Poznamo 20 različnih aminokislin - med temi je nekaj takšnih, ki jih telo lahko tvori samo, nekaterih - imenujemo jih esencialne - pa človeški organizem ne more izdelati, zato jih mora pridobiti iz hrane.

To pa ne velja za beljakovine rastlinskega izvora!

Zato je treba v primeru, da v naši prehrani ni beljakovin živalskega izvora, zelo dobro poznati vsebnost aminokislin v vseh rastlinskih virih in živila pravilno kombinirati, da zaužijemo vse potrebne esencialne aminokisline. Če manjka zgolj in samo ena, se beljakovine ne tvorijo.

Priporočeno je denimo uživanje tofuja in naslednje kombinacije živil:

  • koruza – fižol – riž
  • koruza – grah
  • leča – kruh

Primer beljakovinskih živil z optimalnim razmerjem esencialnih aminokislin (vrsta živila + beljakovinska ocena):

  • jajca - 100
  • ribe - 70
  • govedina- 69
  • kravje mleko - 60
  • rjavi riž -57
  • beli riž - 56
  • soja- 57
  • arašidi - 43
  • krompir - 34

Več (kje najdemo beljakovine, koliko jih telo potrebuje ...) si preberite v blogu: Beljakovine

Preberite še: Kdaj je hujšanje zares uspešno?

In preverite: Kardio vadba ali vadba z utežmi? Poglejte si 5 neverjetnih transformaci!

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord