Šolarska energijska ploščica

3. 10. 2012

Ste v težavah, ko razmišljate, kaj pripraviti malemu nadobudnežu za malico? Odlična rešitev je lahko smoothie ali pa šolarska energijska ploščica, ki ji pripravljamo tokrat.

Šolarska energijska ploščica

Sestavine:

  • 3 jušne žlice zmletega lanenega semena
  • 2 jušni žlici pomarančnega soka
  • 150 ml mandljev, namočenih čez noč in odcejenih
  • 1/4 skod. sončničnih semen, namočenih čez noč in odcejenih
  • 200 ml izkoščičenih datljev, namočenih 1 uro, odcejenih, ožetih in drobno nasekljanih
  • naribana lupinica 1 pomaranče iz biološke pridelave
  • 1/2 skod. zmletega sezamovega semena
  • 1/3 skod. mletega kokosa
  • 1/2 skod. ovsenih kosmičev
  • 2 jušni žlici kakavovih zrn ali zmletega kakava
  • 1 jušna žlica tahini sezamove paste ali mandljevega masla
  • 2 jušni žlici agavinega sirupa
  • 1 jušna žlica stopljene kokosove maščobe
  • ščepec himalajske soli
  • cimet
  • 1/4 skod. jagod godži
  • 1/2 skodelice sušenih brusnic
  • malo kokosa in mletega lanenega semena za zgostitev po potrebi
  • čokoladni preliv iz temne čokolade po izbiri

Priprava:

1. Laneno seme prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo 20 minut, da se napne.

2. Vse sestavine, razen jagod godži in brusnic, stresemo v multipraktik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno zmlete mase z rahlo hrustljavo strukturo.

3. Dodamo še jagode godži in brusnice in na hitro vmešamo, da ostanejo vidni koščki sadežev.

4. Stresemo na podlago za valjanje. Če je masa zelo mokra, dodamo še malo kokosa in zmletega lanenega semena.

5. Pripravimo pladenj, prekrijemo ga s papirjem za peko, ki ga s čopičem premažemo s stopljeno kokosovo maščobo. Maso stresemo na pladenj in z lopatko sploščimo na debelino približno ½ cm.

6. Čez noč postavimo v hladilnik, nato razrežemo na ploščice, velike 2 x 5 cm.

7. Po želji pomočimo v čokoladni obliv iz temne čokolade.

8. Ploščice lahko v hladilniku hranimo 1 teden ali jih zamrznemo.

Opomba: količine sestavin so izražene v skodelicah, žlicah in ml. 1 skodelica vsebuje 250 ml, 1 jušna žlica 15 ml, 1 čajna žlička pa 5 ml.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Preberite tudi Presno ali moč predsodkov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri