Športna prehrana - prehranski dodatki da ali ne?

Športna prehrana - prehranski dodatki da ali ne? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 4. 2014

Ko govorimo o športni prehrani, se večina strinja, da je ta nepopolna brez proteinskih praškov, optimiziranega vnosa ogljikovih hidratov in še nekaterih 'ključnih' dodatkov.

Kljub vsemu pa skorajda vsi, vključno s športniki, pozabljajo, da se zanemarjajo že prehranske osnove.

Če v katerikoli internetni brskalnik vpišemo 'športna prehrana', lahko pričakujemo ogromno zadetkov, ki predstavljajo različne ponudnike prehranskih dodatkov. Prav tako so police večine športnih trgovin dodobra založene s čudodelnimi tabletkami, praški in napitki. Zanimivo pa je, da vsi zastopajo svojo športno prehrano s trditvijo, da bo prav nakup njihovega izdelka izboljšal vašo športno učinkovitost.

Čeprav je tehnološki napredek v športno-prehranski industriji precejšen, se je treba zavedati, da se ne smemo zanašati samo na prehranske dodatke. Dejansko pa se velikokrat zgodi prav to, da se daje prednost nadomestkom, ki zagotavljajo optimalno prehranjevanje.

To napačno ravnanje lahko privede do slabšega prehranjevanja, saj športniki nato domnevajo, da jim ni več treba toliko skrbeti za uživanje naravne hrane.

Tako početje pa jasno vodi do zmanjšanega vnosa nekaterih ključnih hranil. Vemo, da s tem zmanjšamo odpornost organizma kot tudi sposobnost prenašanja naporov med aktivnostjo.

Mogoče se ne zavedamo, da celo najnaprednejši prehranski dodatki na svetu niso niti primerljivi s hranili v pravi hrani, kaj šele, da bi bili boljši.

Odločitev, kako boste jedli, je vaša, ne pustite, da se drugi odločajo namesto vas.

Dalibor Todorović, profesor športne vzgoje

Viri:

  • Hamilton, A. (2007). Optimum nutrition for athletes – what can we learn from recent studies? J. A. Pye (ur.), ANTIOXIDANTS: train longer, train harder (21-31). London: P2P Publishing Ltd.